Putovanje

Njemački dvorac koji neki obožavaju, a drugi odlaze razočarani

Njemački dvorac koji neki obožavaju, a drugi odlaze razočarani
Foto: Screenshot | Njemački dvorac koji neki obožavaju, a drugi odlaze razočarani

Jedan od najljepših dvoraca u Njemačkoj zasigurno je dvorac "Schloss Moyland" u Bedburgu-Hau, koji je ujedno i muzej savremene umjetnosti te jedna od najvažnijih neogotičkih građevina u tom kraju Njemačke. Ime dolazi od riječi "mooiland", koja označava prekrasnu građevinu.

Muzej je ponajprije posvećen djelima Jozefa Bojsa, jednog od najvećih njemačkih umjetnika 20. vijeka. Njemački umjetnik, teoretičar umjetnosti, kipar i slikar uticao je na čitav niz savremenih njemačkih i svjetskih umjetnika, između ostalih i Anselma Kifera.

Oni koji očekuju oružje i tipični enterijer dvorca mogli bi ostati iznenađeni ili razočarani jer će ih dočekati modernija umjetnička djela, ali u posebnom prostoru razgledati se može i kolekcija slika iz 19. vijeka.

U Schloss Moyland dolaze obožavaoci velikog umjetnika, ali i oni koje zanima arhitektura ili uživaju u lijepoj prirodi.

Botanički vrt s raznolikim biljem i cvijećem te park koji se može istražiti biciklom. Penjanje do vrha tornja dvorca nagrađuje se spektakularnim pogledom na okolinu. Na terasi kafića i restorana snagu je najbolje vratiti malim zalogajima ili kafom, piše Punkufer.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije