Putovanje

Novi Sad - Harmonija koja inspiriše - Evropska prijestonica kulture 2022.

Novi Sad - Harmonija koja inspiriše - Evropska prijestonica kulture 2022.
Foto: Aca Milutinović - Novi Sad | Novi Sad - Harmonija koja inspiriše - Evropska prestonica kulture 2022.

Kažu da postoje dve vrste ljudi: oni koji su zaljubljeni u Novi Sad i oni koji ga još uvijek nisu posjetili. Grad na Dunavu, grad evropske istorije i tradicije i balkanskog gostoprimstva doživljaj je koji ne treba propustiti, a brojne i raznovrsne turističke atrakcije, oduvijek privlače izuzetnu pažnju ljubitelja putovanja, novih doživljaja, kulture, prirode, vina i bogate gastronomske ponude.

Novi Sad zna kako se njeguje nematerijalno naslijeđe - to se prvenstveno odnosi na način života i gostoprimstvo lokalnih stanovnika, kao i na istoriju i materijalne ostatke koji su na raspolaganju posjetiocima kulturnih institucija u čitavom gradu. Matica srpska, Muzej grada Novog Sada, Muzej Vojvodine, Muzej savremene umjetnosti Vojvodine, Trg galerija sa tri galerije, ili Sinagoga samo su neka od zdanja i mjesta koja sigurno mogu zaintrigirati svakog posjetioca.

Ovaj barokni grad, laureat titule Evropske prestonice kulture 2022, u svoju već bogatu kulturnu ponudu odnedavno je uvrstio i nove prostore, tzv. kulturne stanice. Kulturne stanice jedan su od najznačajnijih legata projekta Novi Sad 2022  Evropska prijestonica kulture. Ovi prostori nalaze se na lokacijama izmještenim iz centra Novog Sada i oslanjaju se na ideju o decentralizaciji kulture. Baziraju se na principima participacije građana i otvorenosti ka stvaraocima u oblasti kulture.

Uglavnom izmješteni izvan centra grada. Među njima se posebno izdvajaju:

•           Svilara ( nekadašnja fabrika svile i simbol industrijskog naslijeđa Novog Sada)

•           Eđšeg (prelijepo zdanje iz XIX veka namijenjeno održavanju performansa, kamernih koncerata, izložbi)

•           Rumenka (nalazi se u autentičnom vojvođanskom naselju u blizini Novog Sada, u nekadašnjem kulturnom centru)

•           Opens (prvi objekat jedinstvene kulturne četvrti u ovom delu Evrope, nastao na području starih fabrika, predstavljen je kao dobar primer savremene arhitekture u Vojvodini na gostujućoj izložbi u Ljubljani)

Novi Sad je među prvim gradovima van Evropske unije koji je proglašen za Evropsku prijestonicu kulture i tako postao jedan od 60 gradova koji su ponijeli ovu titulu, njegujući bogatstvo različitosti i interkulturalnost.

Sajt kulturnestanice.rs, na jednom mestu obuhvata sve informacije o brojnim umjetničkim i kulturnim programima širom grada koji će biti održani u ovim autentičnim prostorima uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije