Putovanje

Odlična zamjena za more: Šest evropskih jezera idealnih za odmor

Odlična zamjena za more: Šest evropskih jezera idealnih za odmor
Foto: N.N. | Odlična zamjena za more: Šest evropskih jezera idealnih za odmor

Idealna za kampovanje. idealna za aktivnosti, idealna za odmor. Ako se odlučite na odlazak na jedno od ovih šest jezera, sigurno nećete pogriješiti, a godišnji će vam proći u miru i idili.

Como

Italijanska jezera uvijek su pri vrhu ponude, kao uostalom i talijanski gradovi. Jezero Como, koje se smjestilo na sjeveru Italije, veliko je 146 m2, a jedno je i od najdubljih jezera u Evropi. Ovdje su vile izgradili i mnogi bogataši jer je mjesto neopisivo lijepo, pa se nemojte čuditi ako u šetnji sretnete porodicu Kluni i njima slične. Naravno, svu tu ljepotu prate i cijene, tako da je Como sve samo ne jeftin...

Garda

Najveće jezero u Italiji leži u podnožju Alpa, na oko pola puta između Venecije i Milana. Jezero se vremenom profiliralo kao jedna od TOP turističkih destinacija, s velikim brojem luksuznih hotela, ali i ostalog apartmanskog smještaja. Najmlađi se posebno raduju odlasku na to jezero, jer se u njegovoj blizini nalazi Gardaland, jedan od najpopularnijih europskih zabavnih parkova.

Maggiore

Jezero koje dijele Švajcarska i Italija oaza je za one dubokog džepa. Ako je Como za bogate, ovo je za – bogatije. Ipak, jezero se na mapama pojavilo tek početkom 20. vijeka, kad je tunel Simplon u Alpama omogućio prolazak Orient Expressa. U tom trenutku na obalama jezera počele su nicati vile, od kojih su brojne i danas u funkciji.

Bled

Na Bledu možete uživati u luksuznim, ali i običnim apartmanima. Cijene smještaja su povoljne, a priroda će vas ostaviti bez daha, stoga za ovo jezero imamo samo tople preporuke.

Skadarsko jezero

Najveće jezero Balkanskog poluotoka smjestilo se između Crne Gore i Albanije. Jezero se posebno ponosi ptičjim vrstama, kojih na jezeru živi više od 270 vrsta. Naravno, tu je i bogati biljni svijet, a s vremenom su se na jezeru i oko njega razvile i brojne sportske aktivnosti.

Ohridsko jezero

Kao i Skadarsko, i ovo se nalazi na granici, samo Makedonije i Albanije. Nastalo je prije ledenog doba, a u njemu je sačuvano više od 200 endemskih vrsta. Još 1980. godine jezero je uvršteno na popis Svjetske baštine, skupa s gradom Ohridom, pa ako ga je već prepoznao UNESCO, dajte mu šansu i vi.

(NN/punkufer)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije