Putovanje

Okrivite Mjesec za karnevalsku rapsodiju u Veneciji

Okrivite Mjesec za karnevalsku rapsodiju u Veneciji
Foto: N.N. | Okrivite Mjesec za karnevalsku rapsodiju u Veneciji

U Veneciji je 16. februara počeo čuveni karneval na vodi smotrom brodova kojima su upravljali gondolijeri u kanalu Rio di Kaneređo i trajaće, tradicionalno, pune dvije nedjelje.

Karneval, koji ima viševjekovnu tradiciju, posljednjih decenija postao je velika turistička atrakcija grada.

Posjetioci su stajali uz jedan od najpoznatijih gradskih kanala, posmatrajući ukrašene brodove koji su plovili uz muziku.

Tema ovogodišnjeg karnevala je 50. godišnjica od stupanja čovjeka na Mjesec. A manifestacija se održava pod sloganom "Okrivite Mjesec" (Blame the Moon).

Kao i Venecija, karnevalske svečanosti imaju dugu tradiciju i istoriju, a vežu se za pobjedu Mletačke Republike nad Akvilejom 1162. godine. Proslavljena je na Trgu svetog Marka, a to slavlje smatra se začetkom karnevala.

Nošenje maski od početka karnevala podrazumijevalo je ravnopravnost, slobodu, bijeg od realnosti i uživanje u porocima. Čar karnevala je što svako može biti neko drugi bar na jedan dan. Poistovjetiti se s ulogom koju izabere i uživati u njoj.

I danas tokom karnevala Venecijom vladaju maske, a maskenbali se svake večeri odvijaju u raskošnim venecijanskim palatama.

Karnevalsku slobodu i duh, koju su slavili još stari Mlečani, možete osjetiti u svakom kutku grada. Na trgovima, mostovima, kanalima, u palatama… Nema mjesta na kojem se nešto ne događa i koje ne živi za karneval.

Kroz istoriju nošenje maski bilo je dio svakodnevice Venecijanaca. Međutim zbog promiskuiteta, vandalizma i kriminala, vlasti i Crkva često su pokušavali zabraniti taj običaj. Početkom 14. vijeka došlo je do zabrana po pitanju nošenja maski.

Maškare su često bile zabranjivane, i to je uticalo na razvoj karnevala. Od 1608. maske su dozvoljene samo za vrijeme karnevala i na svečanim druženjima. Kako su moralne vrijednosti Mlečana bile upitne, propisane su i kazne za kršenje ovih pravila. Istorija modernog karnevala počinje 1979, kada karneval postaje jedna od glavnih i najzanimljivijih atrakcija Venecije. Maske postaju zaštitni znak Venecijanaca i imaju veliki značaj za njihovu kulturu i istoriju. Smatra se da su originalne maske izrađivali venecijanski majstori, koji su bili cijenjeni umjetnici i imali su veliki ugled u društvu. Do danas, ostala je tradicija da se majstori pridržavaju statuta iz 1436. godine. Statut tačno propisuje vrste maski, materijale i načine izrade.

Domaćini, obučeni u raskošne venecijanske kostime, uz muziku, dočaravaju ovaj praznik posjetiocima.

Prema dokumentima iz 18. vijeka, tokom karnevala Mlečani su se maskirali u različite likove iz tadašnjeg života, najčešće ribare, doktore, astrologe, lovce, pekare… ili u likove iz "Commedie dell'Arte".

Tri vrste maski

Ali prava venecijanska maska nije poprimala obličja navedenih likova, nego je njena funkcija bila samo sakriti lik onoga koji je nosi. Izrađivane su od papira ili kože, ručno oslikavane i dodatno kićene (npr. perjem, baršunom, kamenčićima…). Tri su osnovne i najpoznatije vrste: bauta, moretta i larva.

Bauta je maska koja pokriva gornji dio lica, a usta ostaju otvorena kako bi onaj koji je nosi mogao jesti, razgovarati, flertovati, a često na njoj ima puno pozlate.

Moretta je ovalna maska s crnim baršunom i velom, a obično su je nosile žene prilikom posjeta samostanima.

Larva je poznata i kao volto maska, uglavnom je bijele boje i tipično venecijanska, odnosno ona koju najviše podrazumijevamo "venecijanskom". Često se nosila uz trorubi šešir i plašt. Izrađena je od voska i tkanine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije