Putovanje

Pratite nas na Google news

Ona je jedina stanarka Aja Sofije

Ona je jedina stanarka Aja Sofije
Foto: Pixabay | Ona je jedina stanarka Aja Sofije
N.N.

Nekada najveću pravoslavnu svetinju, a danas muzej, već 16 godina čuva mačka Gli.

U Istanbulu, gradu na Bosforu, svih 15 miliona stanovnika i bar 10 miliona turista godišnje odlično zna za Aja Sofiju. Danas muzej, 900 godina pravoslavna svetinja i oko 450 godina islamska džamija, osim mermernih kolonada, izgrebanih fresaka i arapskih zapisa, ima još jednu "atrakciju" koja već 16 godina iznenađuje posjetioce.

Riječ je o jedinom stanovniku na ovoj adresi, mački Gli. Uselila se prije 16 godina i od tada stanuje među ovim zidinama - objašnjava Umut Bahčeši, vodič u Aja Sofiji, prenosi Petmagazine.rs.

"Prava je turistička atrakcija i svi je obožavaju. I ona voli ljude. Nikoga se ne plaši, osjeća se potpuno komforno, voli da se mazi. Ipak, posljednjih nedjelju dana je malo povučena i tužna. Umrla joj je sestra Kizim. Njih dvije su ovde provodile dane zajedno, a sada je Gli sama. Zato je sjetna", rekao je.

Gotovo nepomična, ova šarena ljepotica - čije bi ime u prevodu značilo Zajedništvo u Ljubavi - svakoga dana dočekuje i u miru ispraća hiljade posjetilaca. Dok se miješaju jezici i kulture, ona ove reke ljudi posmatra gotovo ravnodušno, bez prevelike znatiženje. Njoj je ta gužva normalna i dio je njene svakodnevne rutine. Sa pojedinima se i poigra, a ne bježi ni od dodira. Kada joj je potreban mir, skloni se u neki od brojnih ćoškova u prostranoj svetinji.

Slavnom ju je, inače, učinio Barak Obama. U posjeti Istanbulu 2003. s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom, prošetao je Aja Sofijom i tada je ugledao ovu neobičnu stanarku i njenu sestru Kizim. Nakon što ju je podigao u naručje, desetine oficijelnih fotografa zabilježile su ovaj momenat i počela je i karijera male Gli. Postala je slavna i dobila svoj profil na Instagramu. Na njemu danas ima čak 18.600 pratilaca pa se može reći da se upisala u listu uticajnih.

Pogrešno ime

Mački Gli ime je dao jedan od restauratora Aje Sofije, ali je trebalo da se zove Grey (Gri). Cijelom timu je, međutim, Gri bila toliko slatka da su svi počeli da joj tepaju i da je oslovljaju imenom Gli, koje joj je do danas ostalo.

Porodica

Gli je imala brata po imenu Peti i sestru Kizim. Njoj je ime dao kustos koji ju je i pronašao ispod drvenih oplata nad kojima su se posjetioci molili i uživali u miru i tišini. Tada je toliko mjaukala dozivajući pomoć da je čim su je izvukli ućutala i ostala nema naredne dve godine.

Gli je nadživela i brata i sestru i majku Sofiju. Ali i svoje jedino mače. Jedan od brojnih turističkih autobusa povrijedio je mačetu kičmu pa ga je ondašnji menadžer muzeja odveo na uspavljivanje.

Riječ-dvije o Aja Sofiji

Aja Sofija ima 1.500 godina. Prvobitnu baziliku podigao je još 360. godine car Teodosije Drugi, ali je ona sasvim izgorela u požaru. Potom je crkva obnovljena 537. godine za vakta cara Justinijana, koji nije štedio novac za njenu rekonstrukciju pa u zapisima stoji da je gotovo ispraznio carsku riznicu. U nju je ugradio (i u te svrhe opljačkao) i stubove iz Efesa, a mermer je donio iz Azije i Egipta. U građevini je napravljen Stub plača od poroznog kamena, kvasi se vodom iz podzemnog rezervoara i navodno posjeduje iscjeliteljske moći. Godine 1453. grad je pao u ruke Turaka, Aja Sofija je postala džamija, a kasnije su joj dodata četiri minareta, koji je okružuju. Godine 1935. Aja Sofija je postala muzej jer joj je Mustafa Kemal Ataturk promijenio namjenu. Danas dominira panoramom Istanbula i predstavlja jedan od najznačajnijih spomenika svjetske kulturne baštine. Dio je Uneskove zaštićene liste i s pravom je jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija Turske.

Opljačkana

Aja Sofija se smatra najboljim primjerom vizantijske arhitekture. Većina njenih dragojcenosti je, međutim, tokom vijekova opljačkana, a krstaši su čak uzeli i izrezbarena pozlaćena bronzana vrata, kao i zlatni presto. Njena unutrašnjost je sasvim uništena, preko fresaka su naslikani islamski ornamenti, a unutrašnjost je potpuno prekrojena – dodati su nepripadajući i masivni elementi, izgrađena je biblioteka i prostor za odmor u kom su vrijeme u dokolici provodili najveći turski osvajači - Muhamed, Bajzit…

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije