Putovanje

Ostrvu Frejzer u Australiji vraćeno ime Guri

Ostrvu Frejzer u Australiji vraćeno ime Guri
Foto: Print Screen/Youtube | Ostrvu Frejzer u Australiji vraćeno ime Guri

Vlada australijske države Kvinslend danas je vratila staro ime ostrvu Frejzer, nazvavši ga ponovo Guri, kako glasi naziv koje koristi lokalno stanovništvo, odnosno pripadnici naroda Bučula.

Kako prenosi Gardijan, potez kojim je vraćen autohtoni naziv ostrva uslijedio je nakon višedecenijske kampanje i djelimične pobjede 2017. godine, kada je nacionalni park Veliki pijesak na ostrvu preimenovan u Guri.

Od 2011. godine, Guri je prepoznat kao alternativni naziv za ono što je bilo ostrvo Frejzer, ali je sada ovo drugo u potpunosti odbačeno.

Guri je prvobitno bio poznat Evropljanima kao Veliko pješčano ostrvo prije nego što je promijenjeno u ostrvo Frejzer, nakon što je Škotlanđanka Eliza Frejzer tamo doživjela brodolom 1830-ih. To ime je smatrano kulturološki neprikladnim, jer je Frejzerova napisala negativnu priču o tome kako su je nakon brodoloma ''zatočili'' pripadnici naroda Bučula, koje je nazvala ''divljacima'' i ''ljudožderima".

Predsjednica Bučula-Aboridžinske korporacije Gejl Minikon rekla je da je vraćanjem starog imena, koje na autohtonom jeziku znači ''raj'', ispravljena istorijska greška prema narodu Bučula, koji, kako je navela, živi prema tri ključna znanja: ono što je dobro za zemlju mora doći na prvo mjesto, ako imate puno morate podijeliti, i ne diraj i ne uzimaj ništa što ti ne pripada.

Premijerka Kvinslenda, Anastasija Palaščuk, rekla je da je ponosna što je "zvanično dočekala povratak imena Guri''.

"Iako ovakvi koraci ne mogu da promijene nepravde iz prošlosti, oni uveliko idu u izgradnju budućnosti u kojoj svi Kvinslenđani cijene, vjeruju i poštuju jedni druge", rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije