Putovanje

Ovo je 20 najgostoljubivijih mjesta u svijetu

Ovo je 20 najgostoljubivijih mjesta u svijetu
Foto: Laponija/Visit Finland | Ovo je 20 najgostoljubivijih mjesta u svijetu

Tražite prijateljsko mjesto koje ćete posjetiti i gdje ćete se osjećati dobrodošlo?

Booking.com ima odgovore. Kompanija je objavila 12. godišnje Nagrade za recenzije putnika, koje otkrivaju 20 najgostoljubivijih mjesta u svijetu.

Kao i njene liste destinacija o kojima sam izvještavao 2023. i 2022. godine, i lista za ovu godinu obuhvata lokacije širom pet kontinenata. Lista je podijeljena na dva dijela: 10 najgostoljubivijih gradova i 10 najgostoljubivijih regiona, prenosi Forbes..

Da bi rangirao najgostoljubivije gradove i regione u svijetu, Booking.com se oslonio na više od 309 miliona recenzija verifikovanih korisnika. Rangiranje se zasniva na broju pozitivnih ocjena koje su smještaji u svakom gradu dobili za osoblje i gostoprimstvo. Ali dobitnici nagrada nisu samo mjesta za boravak – svako nudi autentična lokalna iskustva i toplu dobrodošlicu.

„Da li je to savjet na šalteru za iznajmljivanje automobila o skrivenim lokalnim draguljima koje treba istražiti ili personalizovana dobrodošlica vlasnika apartmana s preporukama za najbolja mjesta u komšiluku gdje možete pojesti nešto, naši partneri čine putovanja pamtljivijim i ugodnijim za naše korisnike svaki dan“, rekao je Arjan Dijk, viši potpredsjednik i glavni marketing direktor za Booking.com, u saopštenju.

Najgostoljubiviji gradovi u svijetu

Na vrhu liste najgostoljubivijih gradova u svijetu je Ahajal d’Ažuda (Arraial d’Ajuda), Brazil, mirno ljetovalište s očaravajućom obalom. „Poznat po mirnoj i spokojnoj atmosferi i nevjerovatnim plažama, to je savršena destinacija za dvije trećine (67%) putnika koji žele da se odmore i napune energijom tokom putovanja u 2024. godini“, navodi Booking.com u svom izvještaju. Grad je takođe značajan kao kulturno iskustvo, s mjestima koja treba posjetiti, poput istorijske crkve Nosa Senjora d’Ažuda (Nossa Senhora d’Ajuda) i živopisne ulice Mukuže (Mucugê).

Drugi gradovi na listi uključuju Ermoupoli, Grčka i Viana do Castelo, Portugal – koji se slave zbog svog kulturnog bogatstva i istorijskog značaja.

Moab u Juti našao se na listi top 10 gradova kao jedina američka destinacija koja je bila prepoznata.

„Moab je pravi raj za ljubitelje prirode i savršeno mjesto za otkrivanje raznovrsnih pejzaža koji su među najljepšim u Sjedinjenim Američkim Državama, s hiljadama kvadratnih kilometara nevjerovatnih crvenih stijena, prirodnih pješčanih lukova i visoravni u obližnjem području“, navodi Booking.com u svom izvještaju.

Ono što doprinosi Moabovoj privlačnosti kao raj za ljubitelje prirode su nacionalni parkovi Arčis (Arches) i Kenjonlends (Canyonlands) i rijeka Kolorado. Izvještaj takođe primjećuje napore Moaba u održivom turizmu i njegov ugled zbog vedrog, zvjezdanog neba. U kombinaciji s mirnim prirodnim iskustvima, ovo se savršeno uklapa s jednim od putničkih trendova za 2024. godinu koje je Booking.com primijetio u svom izvještaju – putnici traže avanturu i opuštanje u svojim putovanjima.

Nagrade Traveller Review takođe ističu najgostoljubivije regione u svijetu. Pertšir (Perthshire), Ujedinjeno Kraljevstvo, zauzima prvo mjesto za 2024. godinu. Ovaj region je poznat po svojim zadivljujućim pejzažima, uključujući mirnu rijeku Tej (Tay) i istorijske dvorce, nudeći savršenu kombinaciju prirodne ljepote i istorije. Pertšir pruža raznolik niz iskustava, od kulturnih tura do avanturističkih aktivnosti, čineći ga idealnom destinacijom za različite vrste putnika.

Drugi regioni na listi uključuju Penghu, Tajvan (arhipelag od 90 ostrva) i Boyacá, Kolumbija (poznata po kolonijalnom šarmu i zadivljujućim prirodnim pejzažima).

Deset najgostoljubivijih gradova:

Arraial d’Ajuda, Brazil: Ovaj grad nudi mirnu atmosferu i prelijepe plaže.

Ermoupoli, Grčka: Slikoviti Ermoupoli, glavni grad Sira, poznat je po venecijanskoj i neoklasičnoj arhitekturi.

Viana do Castelo, Portugal: Ovaj očaravajući primorski grad na sjeveru Portugala ima bogato pomorsko nasljeđe i mnogo vjerskih mesta.

Daylesford, Australija: Daylesford, smješten u podnožju Great Dividing Range-a, poznat je po svojim prirodnim mineralnim izvorima i umetničkoj sceni.

Grindelwald, Švajcarska: U švajcarskim Alpima, Grindelwald je omiljeno mjesto za ljubitelje prirode i avanturiste.

Moab, SAD: Moab – jedini američki grad na listi – poznat je po svojim zadivljujućim crvenim stijenama i blizini nacionalnih parkova.

Uzès, Francuska: Ovaj šarmantni srednjevekovni grad u Provansi ima kaldrmisane ulice i istorijsku arhitekturu – vrata ka regionu Gard.

Mazatlán, Meksiko: Ovaj živopisni grad na pacifičkoj obali Meksika ima lijepu kolonijalnu arhitekturu i obilje svježe hrane (posebno škampa).

Jaisalmer, Indija: Jaisalmer se često naziva „Zlatnim gradom“ zbog svoje karakteristične arhitekture od pijeska.

Fujikawaguchiko, Japan: Nalazi se blizu planine Fuđi, ovaj grad je poznat po svojim impresivnim vidikovcima i predstavlja vrata ka slikovitom regionu Fuji Five Lakes.

Deset najgostoljubivijih regiona:

Perthshire, Ujedinjeno Kraljevstvo: Poznat kao „Zemlja velikih drveća“, Perthshire je poznat po svom šumovitom pejzažu, dvorcima i rijeci Tej.

Penghu, Tajvan: Arhipelag od 90 ostrva i ostrvaca u Tajvanskom moreuzu, Penghu ima plaže, drevne hramove i tradicionalnu tajvansku arhitekturu.

Boyacá, Kolumbija: Ovaj region spaja kolonijalnu istoriju i prirodnu ljepotu, sa slikovitim gradovima poput Villa de Leyva i zadivljujućim pejzažima poput kanjona Čikamoha.

Trentino – Alto Adiđe, Italija: Smješten u italijanskim Alpima, ovaj region je poznat po svojim impresivnim planinskim pejzažima, prilikama za sportske aktivnosti na otvorenom i jedinstvenom spoju italijanske i austrijske kulture.

Los Lagos, Čile: Ovaj južni čileanski region je poznat po jezerima, vulkanima, šumama i slikovitom ostrvu Čiloe.

Erongo, Namibija: Sa svojom kombinacijom pustinjskih pejzaža, primorskih gradova i jedinstvene flore i faune, Erongo je idealan za avanturiste i zaljubljenike u prirodu koji žele da istraže afričku divljinu.

Otago, Novi Zeland: Otago, na jugoistoku Južnog ostrva, poznat je po svojim divljim plažama i surovim planinama. Takođe je dom gradu Dunedin, koji ima škotsko nasljeđe i živopisnu studentsku scenu.

Laponija, Finska: Smještena u najsjevernijem dijelu Finske, Laponija je magična destinacija obilježena nevjerovatnim Sjevernim svjetlom.

Asturias, Španija: Smješten na sjeverozapadu Španije, Asturias je poznat po svojoj divljoj obali, srednjovekovnoj arhitekturi i planinama Picos de Europa.

Friesland, Holandija: Ovu provinciju na sjeveru Holandije karakterišu jezera za jedrenje, nevjerovatne staze za vožnju biciklom i slikovita sela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije