Putovanje

Ovo je druga najposjećenija destinacija Evrope

Ovo je druga najposjećenija destinacija Evrope
Foto: Arhiva | Ovo je druga najposjećenija destinacija Evrope

Uz procvat turizma tokom 2023. godine, broj posjetilaca u Evropi je napokon na nivou prije pandemije. Sve destinacije bilježe porast dolazaka međunarodnih turista, i dosta toga se promijenilo. Turisti sad pažljivo biraju gdje će putovati, u modi su manje „poznate“ destinacije, i sve se svodi na iskustvo koje mogu doživjeti na odmoru.

U prilog tome govori i činjenica da Francuska, inače druga najposjećenija zemlja Starog kontinenta, više neće biti na tom mjestu.

Turska je zabilježila porast broja turista od 73% u odnosu na 2019. godinu, što je nevjerovatan rezultat. Upravo to je pozicionira na izuzetno visoko mjesto, jer Turska može postati druga najposjećenija destinacija u Evropi, čime bi sa tog mjesta uklonila Francusku.

Iako je ukupan broj posjeta u Evropi pao za 3% u odnosu na 2019. godinu, Turska bilježi vrtoglavi porast. Taj porast nadmašuje dva najveća evropska tržišta, Francusku i Španiju, koja su ostvarila rast za 33%, odnosno 31 % u odnosu na 2019. godinu.

Ovakav rezultat je donekle i očekivan. Obala Turske ima kristalno čistu vodu i vrhunska odmarališta, zemlja je postala pristupačnija alternativa italijanskoj rivijeri ili francuskoj Azurnoj obali.

Istanbul privlači turiste svojim užurbanim četvrtima i spektakularnom islamskom arhitekturom, dok je Efes na zapadnoj obali drevno čudo kolosalnih spomenika. U srcu Turske, oni mogu vidjeti nevjerovatan krajolik Kapadokije iz balona i boraviti u hotelu isklesanom u stijenama.

Interesantno je navesti da je Hrvatska deseto najveće tržište u regionu. Očekivani porast za 2024. u odnosu na rekordnu 2019. godinu bi trebalo da bude čak 51%, navodi Euronews.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije