Putovanje

Ovo je najkišovitiji grad u Evropi

Ovo je najkišovitiji grad u Evropi
Foto: ELG21/Pixabay | Ovo je najkišovitiji grad u Evropi

Internet pretraživač za iznajmljivanje smještaja Holidu analizirao je najkišovitije gradove u Evropi. Koristeći podatke iz aplikacije "World Weather Online", oni su rangirali gradove na osnovu prosječnog broja kišnih dana u mjesecu, kao i statistike prosječnih dnevnih padavina.

S obzirom da Bergen u prosjeku ima 12,7 kišnih dana mjesečno i 8,8 milimetara padavina dnevno, Holida je drugi najveći grad Norveške proglasio najkišovitijim gradom u Evropi. I nije on jedini koji je to uradio.

Turistička zajednica grada Bergena u svojim marketinškim aktivnostima često pominje kišu, a stavljaju je i na svoje razglednice. Norvežani se ne plaše kiše - uostalom, ne vjeruju da je vrijeme loše, postoje samo loše obučene osobe, piše Punkufer.hr, prenosi N1.

Naprotiv, podstiču sve zainteresovane da ih posjete bez obzira na vremensku prognozu - od njihovih prelijepih parkova i fjordova do zanimljivih muzeja i galerija.

Otkuda toliko kiše u Bergenu?

Bergen ima jedinstven geografski položaj. Nalazi se na jugozapadu Norveške na obali Sjevernog mora i okružen je sa sedam planina, što ga čini ranjivim na dugotrajne i obilne padavine.

Najduže neprekidno kišno vrijeme u Bergenu zabilježeno je krajem 2006. i početkom 2007. godine. Kiša je padala čak 85 dana zaredom - od 29. oktobra do 21. januara.

Najduža kontinuirana kišna sezona u ljetnjim mjesecima bila je 1952. godine, kada je kiša padala bez prestanka od 1. do 24. juna.

Najmanje kiše u junu, najviše u oktobru

Nijedno godišnje doba ovo ovom gradu nije posebno suvo.

U prosjeku, Bergen ima najmanje kiše u junu, a najviše u oktobru. Prosječna temperatura tokom ljeta kreće se od 9,9 do 20,7 stepeni Celzijusa - pri čemu je jul najtopliji mjesec.

Tokom zime očekuje se jak vetar, ponegdje snijeg i prosječne temperature od -0,1 do -4,9 stepeni Celzijusa.

Ako imate priliku da posjetite Bergen, iskoristite je. Samo ne zaboravite da ponesete kišobran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije