Putovanje

Ovo je najsporiji voz u Evropi

Ovo je najsporiji voz u Evropi
Foto: Andreas Stutz/Unsplash | Ovo je najsporiji voz u Evropi

Putovanje vozom je veliki trend posljednjih godina. Za mnoge putnike to nije samo prevozno sredstvo, način da se stigne od tačke A do tačke B, već iskustvo koje često ostaje najljepši dio putovanja.

Brojne panoramske željezničke rute vode kroz nevjerovatne pejzaže, netaknutu prirodu, pružaju nezaboravne poglede, unose dašak romantike i avaturizma u samo putovanje. Ali da li ste se ikada zapitali koji je najsporiji voz u Evropi?

Glacier Express u Švajcarskoj je ponosan na taj nadimak. Prosječna brzina mu je 36 kilometara na sat, piše Putnikofer.hr.

Ovaj samoproglašeni "najsporiji ekspres voz na svijetu" povezuje popularne švajcarske destinacije - Cermat i St. Moric. 

Kao i mnogi švajcarski vozovi, Glacier Express radi nesmetano, uprkos svojoj stjenovitoj planinskoj ruti. Prelazi 291 most i prolazi kroz 91 tunel. 

Konačno, penje se na prolaz Oberalp, koji se nalazi na 2.044 metra nadmorske visine - i to tokom cijele godine, čak i kada ima snijega. 

Za ovu željezničku trasu mnogi kažu da je pravo inženjersko čudo, a podjednako impresivna je i unutrašnjost voza, gdje putnici mogu da uživaju u meniju koji nudi hranu, grickalice, fino vino i popodnevni čaj, sve dok pogled leti ka alpskoj divljini kao moćan magnet.

Jedna od početnih/krajnjih tačaka Glacier Expressa, St. Moric je pravi raj za sve one koji se bave zimskim sportovima. Ovaj grad je dva puta bio domaćin Zimskih olimpijskih igara. 

Ali ako ne volite skijanje ili snoubord, umjesto toga možete se odlučiti za planinarenje, brdski biciklizam ili čak spuštanje niz poznatu stazu za bob. Za one koji baš i nisu ljubitelji znojenja ili adrenalina, St. Moric ima niz prodavnica, grand hotela i sve što vam je potrebno da se opustite sa stilom.

Glacier Express vozi između St. Morica i Cermata, ali ne morate da počnete svoje putovanje na tim stanicama. 

Za mnoge putnike, grad Hur je odlična polazna tačka. Često ga nazivaju najstarijim gradom u Švajcarskoj, sa arheološkim nalazištima koji datiraju hiljadama godina unazad. 

Neobičan Stari grad bez automobila je dobro očuvan i odlično mjesto za šetnju. Ovdje ćete naći najveću koncentraciju restorana i barova u zemlji i najveći tržni centar između Ciriha i Milana.

Cermat, druga glavna početna/krajnja tačka Glacier Expressa, visoko je rangiran među najboljim švajcarskim odmaralištima. 

Pored odličnog skijanja, planinarenja i penjanja, ovdje možete vidjeti i Materhorn - mitsku planinu koja je želja svakog pravog alpiniste, prenosi B92. 

Ono što je posebno u ovom gradu je to što su ovdje zabranjeni automobili, a zbog blizine Italije, Cermat ima izražen kosmopolitski duh.

Od prelijepih drvenih kuća, šarmantnih kafića do luksuznih prodavnica - ovaj skriveni raj smješten duboko u srcu švajcarskih Alpa će vas oduševiti i natjerati da se vraćate iznova i iznova, u različito doba godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije