Putovanje

Ovo ne radite na putovanjima

Ovo ne radite na putovanjima
Ovo ne radite na putovanjima

Da li ste sigurni da znate kako treba da se ponašate u nekim zemljama za vrijeme obroka? Da li vam je ikada palo na pamet da je u Tajvanu podrigivanje za stolom poželjno, u Venecueli svi kasne na večere i ručkove, a u Francuskoj se salata nikada ne siječe nožem?

Kako treba da se ponašate za vrijeme obroka u nekim državama?

Ono što definitivno prvo naučite za vrijeme putovanja jeste činjenica da se ljudi, zemlje i gradovi u kojima žive poprilično razlikuju. I dok se negde određene stvari i ponašanja smatraju neprihvatljivima, na drugim mestima se percipiraju kao izuzetno lijepo ponašanje. Evo nekoliko stvari na koje svakako treba da obratite pažnju za vrijeme obroka u različitim zemljama.

Ne posežite za viljuškom i nožem dok jedete tako u Meksiku, on se jede vrlo jednostavno – rukama.

U Čileu je sasvim drugačija situacija, pa ako dobijete nož i viljušku, svakako ih upotrebite.

U Francuskoj nikako nemojte salatu sjeći nožem, osim ako želite da ispadnete nepristojni i nevaspitani.

U Portugalu nikada nemojte tražiti so i biber, osim ako već nisu stavljeni na sto. Naime, Portugalci su vrlo ponosni na svoju kuhinju, a traženje bilo kakvih začina jako će ih uvrediti.

Kada ste u Jordanu, domaćinu nemojte vraćati praznu šoljicu kave, to će odmah biti shvaćeno kao da želite još jednu.

U Boliviji za stolom ne potežite ozbiljne teme, a razgovor o poslu odložite nakon obroka. Naime, tamo razgovor o novcu i poslu za stolom izaziva mrgođenje.

U Venecueli slobodno zakasnite na dogovorenu večeru ili ručak. Naime, ako stignete na vrijeme, smatrat će vas pohlepnim.

Drveni štapići za jelo u Japanu su sastavni dio svakodnevnog života. Međutim, postoje stroga pravila o njihovom svakodnevnom korišćenju. Na primjer, nikada za vrijeme obroka nemojte štapiće ostaviti u činiji sa pirinčem jer je to običaj za vrijeme pogreba.

U Tajvanu se nemojte uzdržavati od podrigivanja jer ćete upravo tako dati najveći kompliment domaćinu i kuvaru.

U Južnoj Koreji smatra se nepristojnim kada neko prvi počne da jede. Sačekajte da stariji ljudi za stolom započnu sa jelom.

U Etiopiji pojedinačni tanjiri za svaku osobu za stolom se smatraju razbacivanjem. Tamo se hrana poslužuje u zajednički tanjirima s hljebom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije