Putovanje

Pješački viseći most u Sočiju od kojeg zastaje dah

Pješački viseći most u Sočiju od kojeg zastaje dah
Foto: Tanjug | Pješački viseći most u Sočiju od kojeg zastaje dah

Avanturisti i ljubitelji ekstremnih sportova iz cijelog svijeta dolaze u Skaj park u blizini Sočija kako bi ''uživali'' na jednom od najdužih visećih pješačkih mostova od 439 metara, kojim je prošla i ekipa novinske agencije Tanjug.

Svim ljubiteljima nadmorskih visina i dobrog pogleda zastaje dah na uskom rešetkastom mostu nad provalijom u skaj parku (AJ Hackett), koji je dio nacionalnog parka Soči na Zapadnom Kavkazu.

Nevjerovatan prizor prelijepe ruske prirode u velikom Akhštirskom kanjonu, na putu za olimpijski skijaški centar Krasnaja poljana, privlači bandži džampere iz gotovo cijelog svijeta.

Na mostu se mogu vidjeti različite reakcije ljudi prilikom prelaska na drugu stranu, od ushićenja, do straha i borbe sa samim sobom.

Jedna Ruskinja je zastajkivala na svakih metar ili dva, skupljala snagu da nastavi dalje i vikala ''užas, užas'', ali nije odustala.

Ipak, većina njih uživa u panoramskom pogledu koji se seže veoma daleko ka Kavkazu i Crnom moru.

Ekipa Tanjuga je zabilježila i prvi bandži skok hrabre mlade Indijke, sa platforme na visini od 207 metara slobodnog pada.

Nakon duže pripreme na nebu nad kanjonom, oklijevanja i podrške prisutnih, raširila je ruke i izvela svoj prvi bandži skok u ''ambis'' od kojeg može da se zavrti u glavi, što je propraćeno aplauzom.

Neposredno nakon skoka, kada je izvučena na most, rekla je Tanjugu da je bila veoma uzbuđena, da je srce htjelo da joj iskoči iz grudi, ali da joj je već poslije 10 sekudi bilo mnogo lakše i da je bila ok.

"Bilo je strašno, a posebno kada gledaš dole, ali je to bilo i veoma uzbudljivo i nevjerovatno", kazala je dvadesetrogodišnja Indijka, koja je na most došla u pratnji dečka.

Instruktori na ''skaj bridžu'' kažu da je do sada najstariji bandži skakač bio muškarac od pune 94 godine.

Ljubitelji adrenalina se ne libe da puste i krik, a na raspolaganju su im i zip-lajn ili spuštanje niz žicu nad kanjonom sa još veće visine, kao i ljuljaška Soči-sving.

Aram Garaginjan iz Jermenije kaže da je prvi put u Sočiju i da je fasciniran najdužim visećim mostom na svijetu nad ogromnim kanjonom.

"Mi u Jeremeniji imamo velike planine, ali ne i ovako velike kanjone. Trudio sam se da gledam ispod nogu da bi pobijedio svoj strah", rekao je Garaginjan i to na solidnom srpskom jeziku.

Objasnio je da je njegov deda učestvovao u oslobođenju Beograda u Drugom svjetskom ratu i da je zbog toga naučio i srpski jezik, kao i da veoma voli srpsku kulturu.

Skaj park je osnovao rodonačelnik bandži džampinga Ej Džej Haket sa Novog Zelanda. Ulaznica košta 1.250 rubalja.

Most je po mnogo čemu jedinstven, pošto je u njega ugrađeno čak 740 tona metala, 2.000 kubnih metara betona i 1,5 km titanijumskih ankera.

Soči je napoznatije rusko crnomorsko ljetovalište, grad u kojem živi oko pola miliona stanovnika, u kojem su održane Zimske olimpijske igre 2014. godine.

Taj grad, koji je u posljednje vrijeme doživio veliki infrastrukturni razvoj, bio je omiljen kod ruskih vladara, a među njima i Josifa Staljina koji je dosta novca u njega uložio.

Takođe, u Sočiju se nalazi i rezidencija predsjednika Rusije Vladimira Putina "Bočarov ručej".

Jedan od simbola Sočija je i olimpijski stadion Fišt u obliku faberžeovog jajeta, koji će tokom predstojećeg Mundijala moći da primi oko 47.000 ljudi.

Riječ je o arhitektonski veoma jedinstvenom stadionu čija je spoljna opna prozirna i kristalna i tokom dana se stapa sa pejzažem.

Pokretni dio krova stadiona se otvara u pravcu sjevera, čime je gledaocima omogućen pogled ka planinskim vrhovima i obalama Crnog mora.

Kada je krov otvoren stadion podsjeća na otvorenu školju, a kada je zatvoren liči na faberžeovo jaje.

 

Soči je jedinstven i po dvorani za zimske sportove "Boljšoj", kao i olimpijskom centru za Karling "Ledena kocka", kao i više zimskih dvoraca.

Turistički vodič Maksim Kharitonenkov smatra da je Soči turistički najzanimljiviji grad u Rusiji, pošto je, kaže, poslije Meksiko Sitija (200 km), drugi najduži grad na svijetu sa 147 km duž obale Crnog mora.

Kharitonenkov je kazao da se taj grad već smatra i drugom ruskom prestonicom i da je, prije svega, poznat po kao banjski centar, sa čak 66 bolnica.

On je objasnio da su Turci dali naziv Crnom moru, jer je kompas pokazivao sjever na crnom polju, kao i da je Soči od 15. veka bio pod turskom vlašću do rusko - turskih ratova 1828 - 1829. godine.

Soči je danas modensko ljetovalište koje svakog ljeta posjeti oko pet miliona turista, dodao je Kaharitonenkov.

Inače, u Sočiju i okolini živi stotinak različitih nacionalnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije