Putovanje

Plaža na koju dolaze hiljade turista uprkos crnim statistikama

Plaža na koju dolaze hiljade turista uprkos crnim statistikama
Foto: Unsplash | Plaža na koju dolaze hiljade turista uprkos crnim statistikama

Postoji li uopšte neko ko još nije poželio savršen ljetni odmor na Havajima? Ako i postoji, sad bi sigurno aplaudirao rukom o sto i viknuo: "Eto! Jesam vam rekao!"

A za sve bi bila kriva plaža Hanakapiai smještena u veličanstvenom parku Na Pali. Rajska pješčana plaža izgleda posebno primamljivo ljeti, ali  kupanje ovdje se ne savjetuje. Štaviše, naći ćete je na popisu najopasnijih plaža svijeta.

Razlog leži u njenim divljim morskim strujama, a ovo najviše dolazi do izražaja zimi kada se ogromni valovi razbijaju o njene stijene, gutajući cijelu obalu. Koga ovdje ulovi morska struja i odnese u more, crno mu se piše. Najbliže sigurno obalno područje je udaljeno skoro 10 kilometara, pa su šanse za preživljavanje prilično male.

Štoviše, najmanje 15 žrtava utapanja još uvijek nisu pronađena, a procjenjuje se da se svake godine ovdje utopi oko desetak ljudi. Neki kažu da ih je i više. Turiste čak dočekuje znak upozorenja da se od 2014. godine ovdje utopilo preko 80 ljudi.

Ovo je spekulacija i niko nije potvrdio tu brojku, ali dovoljna je da zastraši ljude i spriječi ih od potencijalne katastrofe. Čak je i sama lokacija plaže opasna koliko i primamljiva. Do nje nema uređene ceste, ali ćete zato naići na nekoliko morskih špilja.

Ali, to ne sprečava turiste da uživaju na njoj. Barem ljeti, kada su prilike sigurnije, a njena plaža postaje odlična lokacija za piknik, ako ne već i kupanje.

Sama plaža nalazi se nedaleko od staze Kalalau, jedne od najpopularnijih planinarskih staza Havaja. Dugačka je 18 kilometara, a povezuje predivnu plažu Ke'e s dolinom Kalalau. Smatra se jednom od najljepših, ali i najopasnijih staza ne samo na Havajima već i na području cijelog SAD-a.

Čak i njena opasnost nema veze sa samom stazom već nas vraća na ono s početka priče – ljudi koji su stradali na njoj, stradali su uglavnom tako što su se kupali na opasnim plažama ili pali u more s litica. U blizini su i slavni slapovi Hanakapiai, visoki 91 metar. Pristup njima je takođe izazovan, ali isplati se truda.

Nakon svega što ste čuli i vidjeli o ovoj plaži, možda će vas iznenaditi podatak da je riječ o jednoj od najpopularnijih turističkih atrakcija. A možda i neće - štaviše, možda ste sad još više zainteresovani za Havaje i sve ljepote koje skriva u svojoj divljini.

(Punkufer.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije