Putovanje

Pogledajte čari koje skriva najveći vještački tunel na svijetu (FOTO)

Pogledajte čari koje skriva najveći vještački tunel na svijetu (FOTO)
Pogledajte čari koje skriva najveći vještački tunel na svijetu (FOTO)

Možete li da zamislite šetnju tunelom dugim 550 metara – unutar drugog po redu najvećeg lednika Islanda?

Oko trideset metara ispod površine Langjekidla nalazi se tunel koji pruža rijetku priliku zaljubljenicima u svijet prirode da otkriju kako se donji slojevi snijega sabijaju i pretvaraju u led.

Iskopavanje je započelo 2010. godine, a završeno početkom 2015, dok je zvanično otvoren 1. juna 2015. Projekat je pokrenut najviše kako bi čudesni Island bio bogatiji za još jednu jedinstvenu i uzbudljivu turističku atrakciju, ali će ga koristiti i naučnici i studenti Islandskog univerziteta kako bi mjerili kretanje leda.

Istraživanje čudesnog tunela počinje putovanjem kamionom do ulaza u ovu svojevrsnu pećinu, koji se nalazi na oko 1.200 metara iznad nivoa mora. Odatle možete poći u jednočasovnu šetnju tunelom, u kom možete videti brojne pukotine u ledu, slojeve leda i razmak između njih, različite vrste snijega i leda, kao i način na koji se jedan glečer razvija. Jedan od zanimljivih dijelova tunela je i kapelica namjenjena vjenčanjima parova opčinjenih ovom veličanstvenom prirodom.

Sam ovaj lednik prostire se na čak 195 kvadratnih kilometara, a njegov led debeo je oko 580 metara. Međutim, on se smanjuje izuzetno brzo, a neki stručnjaci vjeruju da bi, ukoliko se globalno zagrijavanje nastavi ovom brzinom, Langjekidl mogao nestati za oko 150 godina.

(NN/national geographic.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije