Putovanje

Ponos nacije nazivaju arhitektonskom blamažom

Ponos nacije nazivaju arhitektonskom blamažom
Foto: Screenshot/Youtube | Ponos nacije nazivaju arhitektonskom blamažom

Kada je izgrađena 1996. godine, Torre Telefonica bila je najviša građevina u Čileu.

Taj neboder visok 143 metara u centru glavnog grada bio je ponos cijele nacije te je simbolizirao modernost Santijaga i njegovu naprednu viziju budućnosti.

Danas je mnogima trn u oku i smatraju ga arhitektonskom blamažom. Glavni razlog za to skriva se u njegovom izgledu.

Torre Telefonica u Aveniji Providencia na broju 111 centar je jedne od najvećih telekomunikacijskih kompanija u Latinskoj Americi – Moviestara, a ima oblik monumentalnog mobilnog telefona.

Arhitekt Mario Paredes i Arquitectos Asociados osmislili su izgled zgrade po uzoru na najmodernije mobilne uređaje početkom 90-ih godina prošlog vijeka. Neboder je građen od betona i čelika u periodu od 1993. do 1996. godine, a u projekt je utrošeno oko 75 miliona američkih dolara.

Problem? Ono što je bilo moderno prije 30-godina na tržištu mobilnih telefona, danas se može vidjeti samo u telekomunikacijskim muzejima.

Pročelje zgrade podijeljeno je na dva dijela – veći predstavlja tastaturu, a manji predstavlja ekran mobilnog telefona. Torre Telefonica čak ima i antenu.

I dok romantičari tvrde da je neboder s 34 sprata nostalgičan podsjetnik na vremena prije nego što smo imali pametne telefone, drugi vjeruju da je arhitektonska pogreška koja svjedoči da se ne bi trebale stvarati trajne strukture zasnovane na prolaznim trendovima u tehnologiji.

(Punkufer.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije