Putovanje

Ponovo se otvara plaža koju je proslavio Dikaprio

Ponovo se otvara plaža koju je proslavio Dikaprio
Foto: Print Screen/Youtube/CNA | Ponovo se otvara plaža koju je proslavio Dikaprio
N.N.

Nakon premijere filma "Plaža", na tajlandsku plažu je dolazilo i do 5.000 turista dnevno što je prouzrokovalo njeno propadanje.

Zaliv Maya i njegova plaža su nekada bili poznati samo po nekolikcini putnika koji su ovdje dolazili kako bi pobjegli s utabane turističke staze.

Međutim, nakon uspjeha holivudskog filma Plaža u kojem je glumio Leonardo Dikaprio 2000. godine, a koji je baziran na istoimenom romanu Aleksa Garlanda, živopisno mjesto je bilo blizu propadanja.

Naime, nakon što je film počeo da se prikazuje, oko 5.000 turisita je dnevno dolazilo na ovu plažu čamcem.

Plažu je trebalo zatvoriti samo na četiri mjeseca, ali se period produžio kako bi se koralnim grebenima omogućilo da se oporave od oštećenja. Pored ponovnog postavljanja korala, uloženi su napori da se spriječi erozija ponovnim zasađivanjem drveća i trave duž plaže.

Tri godine nakon zatvaranja u nastojanju da se sačuvaju koralni grebeni od turističkih brodova i smeća, najpoznatija tajlandska plaža na ostrvu Phi Phi ostrvo će ponovo biti otvorena od 1. januara.

Ubuduće, istovremeno će na ovoj plaži moći da boravi samo 300 turista i to najviše sat vremena između 10 ujutru i 16 časova.

(B92)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije