Putovanje

Poznato kada stižu nova pravila za ulazak u zemlje EU

Poznato kada stižu nova pravila za ulazak u zemlje EU
Foto: Pixnio | Poznato kada stižu nova pravila za ulazak u EU zemlje

​Evropska unija ponovo je odložila implementaciju svog programa za putna odobrenja poznata kao ETIAS do sredine 2025. godine.

Kako je saopšteno, implementacija ETIAS-dozvola za putovanje u zemlje Evropske unije ponovo će biti odložena do 2025. godine zbog kontinuiranih kašnjenja u vezi sa uvođenjem povezanog sistema Entry-Exit (EES), koji mora biti operativan prije nego što se ETIAS može primjeniti. 

Evropski savjet podržao novi vremenski okvir za lansiranje niza značajnih novih digitalnih IT projekata EU, uključujući ETIAS i EES.

Novi raspored podrazumijeva da će EES konačno biti spreman za operativno korištenje u jesen 2024. godine, dok se očekuje da će ETIAS uslijediti u proljeće 2025. godine. Ranije je bilo planirano da se ETIAS pokrene 2024. godine, iako je originalno bilo predviđeno da postane operativan 2021. godine.

Kada bude uveden, ETIAS će zahtjevati od posjetilaca izvan EU koji trenutno imaju status oslobođen od vize, uključujući putnike iz Velike Britanije i SAD-a, da podnesu zahtjev za ETIAS ovlaštenje kako bi posjetili 30 evropskih zemalja.

Od sredine 2025. godine, oko 1.4 milijarde ljudi iz preko 60 zemalja, koji inače mogu ulaziti bez vize, biće obavezni da pribave dozvolu za putovanje kako bi posjetili 30 evropskih zemalja u svrhu kraćeg boravka.

Podnosioci zahtjeva za ETIAS će platiti naknadu od sedam evra putem zvaničnog veb-sajta ili aplikacije, a jednom odobren, svaki ETIAS će važiti tri godine ili do datuma isteka putnog dokumenta. EES će zamijeniti trenutni ručni sistem pečaćenja pasoša u EU elektronskim sistemom registracije, prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije