Putovanje

Praznik rada građani provode neradno uz more i širom Evrope

Praznik rada građani provode neradno uz more i širom Evrope
Foto: Unsplash | Praznik rada građani provode neradno uz more i širom Evrope

BANJALUKA, SARAJEVO - Praznik rada mnogi građani Bosne i Hercegovine provešće neradno, daleko od svojih domova, jer kako ističu u turističkim agencijama, iako su cijene nešto veće nego lani, rezervacija i zainteresovanosti ne manjka.

Tako su Antalija, Napulj, Istanbul, Milano, Brioni, Rim, Plitvička jezera, Opatija ili banje i planine u regionu samo neke destinacije gdje će prve dane maja provesti bh. građani, koji će za ta putovanja izdvojiti od 65, pa sve do više od 1.000 KM. 

Prvomajske i vaskršnje praznike, koji su ove godine u istoj sedmici, a koji su se poklopili s proljetnim raspustom, iskoristiće mnogi građani u Srpskoj, a da je zainteresovanost velika, potvrdili su za "Nezavisne novine" u Turističkoj agenciji "Kontiki" iz Banjaluke.

"Građani najviše preko naše agencije bukiraju prvenstveno evropske destinacije, najčešće veće evropske gradove. Mnogo je zainteresovanih za Španiju, Barselonu, Madrid, Valensiju i Andaluziju. Istanbul je generalno tražen, kao i Pariz i Rim", ističu oni.

Pored odmora širom Evrope, građani će neradne dane provesti i u regionu, a aktuelne su i planine poput Jahorine, Zlatibora i Kopaonika.

"Takođe, jako puno građana prvomajske praznike želi da iskoristi u regionu, tu prije svega mislim na banjski turizam u Srbiji i Sloveniji", kažu u ovoj agenciji za "Nezavisne novine".

Kada je riječ o cijenama, evropske destinacije se mogu  rezervisati za 500 ili 600 KM po osobi, dok je za destinacije u regionu potrebno izdvojiti između 40 i 50 KM za noć po osobi, u zavisnosti od hotela i destinacije.

Morska obala, tačnije Antalija, izbor je velikog broja građana koji svoje prvomajsko putovanje rezervišu u Turističkoj agenciji "Centrotours" iz Sarajeva, bez obzira na to što je riječ o ljetnjem aranžmanu.

"Pored toga, imamo jako zanimljivu prvomajsku ponudu, a to je avionski aranžman za Budvu. U pitanju su četiri noćenja na bazi polupansiona, a cijena tog aranžmana se kreće, u paketu sa avionskim kartama, taksama i smještajem u hotelu, od 695 KM", istakli su iz ove agencije za "Nezavisne novine".

Takođe, u ponudi za sve one koji žele da se odmore tokom neradnih dana imaju i putovanja za Napulj, za šta je potrebno izdvojiti 1.395 KM, kao i odlazak u Istanbul.

Plitvička jezera po cijeni od 85 KM i Poreč i Rovinj za 75 KM, kako ističu za "Nezavisne novine" u Turističkoj agenciji "Vuković" iz Prijedora, najčešći su izbor građana.

"Imamo veliko interesovanje, s obzirom na to da su dva neradna dana, pa to svi iskoriste da otputuju i da se odmore. Najviše su putnici zainteresovani za jednodnevne izlete, ali u ponudi imaju i višednevna putovanja", rekli su oni.

Zainteresovanosti građana za putovanja tokom 1. maja svjedoče i u Turističkoj agenciji "ARD TRAVEL" iz Sarajeva, gdje ističu da su većinu aranžmana već popunili.

"Građani rezervišu, ništa ih ne sprečava. Najviše se rezervišu Italija, Milano, Toskana. Imamo u ponudi i Gardaland za dječicu, a imamo i Brijune, što se tiče Hrvatske", istakli su oni.

Kako su naveli, cijene su u odnosu na prethodnu godinu nešto više, ali razlika je mala.

"Cijene su od 300 KM, pa nadalje", kažu oni za "Nezavisne novine".

Svoje putovanje za prvomajske praznike već je rezervisala Maja B., koja za "Nezavisne novine" ističe da će te dane provesti u Milanu.

"Organizovala sam se sa prijateljicama i drago mi je što ćemo otići u prijestonicu mode i odmoriti se od svih svakodnevnih obaveza", rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije