Putovanje

Pripremite se za odmor: Pet važnih stvari pri kupovini kofera

Pripremite se za odmor: Pet važnih stvari pri kupovini kofera
Foto: Pixabay | Pripremite se za odmor: Pet važnih stvari pri kupovini kofera

Pakovanje za putovanje ponekad oduzima previše vremena ili izaziva nervozu, ali uz adekvatan kofer to ne mora biti slučaj. Kofer može da vam traje nekoliko godina ili čak decenija, pa je važno da izaberete odgovarajući prilikom kupovine.

Prilikom kupovine, važno je da razmišljate o pet najvažnijih stvari.

1. Težina

Bilo da ste odlučili da kupite veliki kofer za zimovanje ili ljetovanje, ili mali - pogodan za odlazak na vikend putovanje, najprije provjerite da li je kofer težak dok je prazan. Platneni koferi su često lakši od plastičnih, ali i oni ponekad imaju veliki broj teških rajsferšlusa ili kopči, kao i metalnih dodataka u unutrašnjosti koji pomažu da pri održavanju čvrstine. Težina nije važna samo zbog toga da biste lakše nosili ili vukli kofer, nego i da biste u njega mogli da spakujete više stvari, ukoliko letite avionom i mjerite kofer prilikom čekiranja. To je naročito značajno kada se pakujete za ljetnji odmor, jer jedan dodatni kilogram može da vam omogući da spakujete i do pet komada ljetnje garderobe.

2. Sigurnost

Možda ćete pomisliti da vam nije potrebno sigurnosno zaključavanje kofera i model sa šifrom i malim katancem, ali ipak, razmislite još jednom. Ponekad ćete u taj kofer spakovati važne lične stvari, nakit ili vrijedne poklone. Ako je kofer osiguran, manja je šansa da će namjerno biti zamijenjen ili ukraden.

3. Ručke

Ako vam prilikom putovanja otpadne ručka, komplikacije će biti mnogo veće nego što vam to trenutno zvuči. Potrudite se da odaberete kofer s jačim ručkama, sigurnije pričvršćenim i osiguranim. Teleskopska ručica, koja se izvlači, treba da bude ugrađena u unutrašnjost kofera, jer je tako zaaštićena od oštećenja. Takođe, obratite pažnju i na to da li vaš kofer poseduje bočne ručke, koje su posebno važne prilikom podizanja i smještanja kofera.

4. Boja

Vjerovatno ste primjetili da su koferi i putne torbe često tamnih boja. Na njima se manje vidi prljavština i lakši su za održavanje, ali, s druge strane, ako se odlučite za crni ili sivi kofer, biće lakše da ga zamijenite s nekim drugim. Ne želite da trošite vreme na odmoru na pronalazak svog kofera, zato se opredelite za neku neobičnu boju. Ukoliko ste ipak ljubitelj tamnih tonova, nabavite kaiš za prtljag ili neku drugu vidljivu oznaku koja će vam pomoći da budete sigurni da je to vaš kofer.

5. Točkovi

Koferi na četiri točka su daleko popularniji od kofera na dva točka, što nije bez razloga. Ovi koferi su lakši za manevrisanje, jer mogu da se okreću za 360 stepeni, pa zahtjevaju i manje snage. Možete da ih "vozite" iza, pored ili ispred sebe. Birajte točkove od tvrde plastike, dobro osigurane, jer na koferima oni najčešće prvi propadaju. Takođe, kada budete merili dimenzije kofera, obavezno uključite i točkove, jer avio-kompanije će ih na taj način meriti prilikom putovanja, prenosi Super žena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije