Putovanje

Propada jedna od najpoznatijih atrakcija Italije (VIDEO)

Propada jedna od najpoznatijih atrakcija Italije (VIDEO)
Foto: Youtube / Printscreen | Propada jedna od najpoznatijih atrakcija Italije (VIDEO)

​Da se tornjevi ne naginju samo u Pizi potvrđuje nažalost i čuveni toranju u Bolonji.

Nakon vjekovnog naginjanja na jugoistok, odlučio je da promijeni svoj nagib, i počeo je da se naginje ka jugu. Hoće li gradske vlasti uspjeti da spriječe propadanje jedne od najpoznatijih atrakcija u gradu?

Srednjovjekovni toranj Garisenda je jedna od najpoznatijih atrakcija Bolonje. Iako je manje poznat od čuvenog Krivog tornja u Pizi, dijeli istu sudbinu sa njim. On se godinama polako naginje, i danas je zatvoren za posjete zbog opasnosti od urušavanja. Da li će u budućnosti biti poznat kao Krivi toranj u Bolonji?

Grad je započeo radove kako bi zaustavio propadanje tornja, za sada se gradi barijera koje služi da zadrži ruševine na mjestu u slučaju pada. Barijera je visoka čak pet metara, i treba da sačuva stanovništvo od krhotina.

Toranj Garisenda iz 12. vijeka visok je od 47 metara, i naginje se pod uglom od četiri stepena. To nije opasno, ali su stručnjaci otkrili da on polako napreduje i pravi sve veći ugao.

Gradske vlasti Bologne su saopštile da je situacija vrlo dramatična.

Toranj je prvi put zatvoren u oktobru mjesecu pošto su senzori otkrili promjene u nagibu, navodi "b92". Tada je inspekcijski nadzor utvrdio da je došlo do propadanja materijala od koga je napravljena osnova, što je i prouzrokovalo nevolje.

Gradske vlasti pokušavaju da nađu način kako da spriječe propadanje, i preduzimaju sve neophodne mjere kako bi ga sačuvali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije