Putovanje

Putevi koje treba izbjeći

Putevi koje treba izbjeći
Foto: Ilustracija | Putevi koje treba izbjeći

Ukoliko ste ljubitelj putovanja, postoje neki putevi koje bi svakako trebalo da izbjegnete.

Bilo da se radi o krivudavim putevima ili nepreglednim ravnicama, ove dionice su izuzetno opasne i predstavljaju veliki izazov za svakog vozača.

Predstavljamo vam šest puteva koje bi sigurno željeli da izbjegnete.

Taroko Gordž na Tajvan

Ovaj put nalazi se u istoimenom kanjonu, a odlikuje ga veliki broj oštrih krivina čije savladavanje predstavlja pravi izazov za svakog vozača koji se na njemu nađe.

Dodatnu opasnost predstavlja i provalija koja se ispod njega nalazi. 

Poznat i kao "pogibeljni put" napravljen je na planinama koje su veoma erozivne, a da sve bude gore kiše i zemljotresi prave još veće probleme.

Iri autoput u Australiji

Iako se ovaj put dobro održava i kvalitetno je napravljen, a osim toga je i ravan (dugačak ča 1.675 kilometara), odnosno bez krivina, on predstavlja veliku opasnost za vozače. Naime, upravo ta nepregledna ravnica je ono u čemu leži njegova opasnost je upravo ta ravnica koja često uspava vozače. 

Dodatni problem su i životinje koje često istrčavaju na put, pa pri velikim brzinama vozači ne uspijevaju da reaguju. Koliko je opasan ovaj autoput govori i podatak da su mu Australijanci dali naziv "klaonička staza".

Stelvio prolaz u Italiji

Iako ne možemo reći da je najopasniji na ovoj listi Stelvio prolaz u Italiji je svakako put koji bi trebalo da izbjegavate ukoliko baš ne morate da prelazite preko njega.

To je drugi najviši put na Alpima, a odlikuju ga krivine kojih ima čak 60 u samo 2,7 kilometara koliko je ovaj prolaz dugačak. Samo jedan pogrešan potez na ovom putu znači strmoglav pad niz planinu, pa je svakako dodatna pažnja na ovom putu više nego poželjna.

Nort Jungas put u Boliviji

Ovaj put s pravom nosi naziv "Put smrti". Nepregledan, uzak i iznad duboke provalije ovaj put je strah i trepet i za najsposobnije vozače. 

Toliko je uzak da na većini dijela dva vozila ne mogu da se mimoiđu. Dugačak je 96 kilometara, a godišnje preko njega pređe oko 300 ljudi. 

Taj broj je u prošlosti bio znatno veći, ali je onda vlada odlučila da napravi drugi put kako bi smanjila upotrebu "Nort Jungasa" zbog opasnosti koje on sa sobom nosi.

Patiopulo Perdikaki put u Grčkoj

Dugačak je 24 kilometra, ali razlika u nadmorskoj visini između dijelova ovog puta je čak 500 metara. Možete da zamislite onda kakav je to uspon.

I ovaj put, kao i neki drugi sa liste karakterišu oštre i nepregledne krivine. Osim toga, jako se loše održava pa su rupe na njemu uobičajena stvar. Tome dodajte da je jako uzak, da saobraćaj na njemu često može da bude gust i da njim prolazi stoka. 

Kao šlag na ovu "opasnu tortu" dolazi i činjenica da na putu nema ograda, tako da ništa ne stoji između vozila i leta ka dnu.

Karakoram autoput u Pakistanu

Autoput koji povezuje Pakistan i Kinu je možda i najopasniji sa ove liste. Iako ima dijelova koji su perfektno odrađeni i na kojima je pravi užitak voziti, ipak on sadrži sve moguće opasnosti koje jedan autoput može da ima. 

Prolazi kroz planine i kanjone koji često znaju da budu erozivni, ali to je samo početak. Na ovom autoputu često je gusta magla, od koje strahuju svi vozači. Mađutim, ni tu nije kraj, jer su na dijelovima ovog autoputa česte poplave, koje na loše urađenim dionicama dovode do fatalnih nesreća. 

Ono što bi definitivno moglo da vas odvrati od ideje da koristite ovaj autoput su i kriminalci koji vrebaju na svakoj krivini. Za kraj, trebalo bi da kažemo da je nadmorska visina ovog autoputa ekstremna (najviša tačka je 4.693 metra), toliko da neki vozači ostanu bez svijesti zbog manjka kiseonika.

Ako vam sve gore navedeno nije bilo dovoljno u galeriji pogledajte kako ovi opasni putevi izgledaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije