Putovanje

Riponjina jama kao mamac za turiste

Riponjina jama kao mamac za turiste
Foto: N.N. | Riponjina jama kao mamac za turiste

BOSANSKI PETROVAC - Lokalna vlast u Bosanskom Petrovcu planira da veličanstvenu pećinu Riponjina jama, čija je unutrašnjost detaljnije istražena tek u posljednjih godinu dana, pretvori u privlačnu destinaciju za speleologe, ljubitelje avanture, ali i turiste širom svijeta.

"Bosanski Petrovac posjeduje bogate turističke resurse koji u prošlosti nisu dovoljno iskorišteni, a to se posebno odnosi na brojne prirodne destinacije na kojima bi nam mnogi pozavidjeli. Jedno od takvih mjesta je i Riponjina pećina, podzemna jama, koja je svojom veličinom, ljepotom i bogatstvom zadivila i očarala speleologe i sve one koji su je posjetili", kaže Dejan Prošić, načelnik Bosanskog Petrovca.

Kako bi se šira javnost upoznala s ovakvim prirodnim biserima i kako bi se oni učinili pristupačnijima, lokalna vlast je zatražila pomoć od nadležnih federalnih institucija. Tako je prije nekoliko dana u posjeti Bosanskom Petrovcu boravila delegacija Ministarstva okoliša i turizma Federacije BiH te obišla nekoliko lokaliteta.

"U narednom periodu pokušaćemo da u saradnji s lokalnom vlastima pronađemo načine i mogućnosti kako bismo Riponjinu jamu, koja je skoro otkrivena, učinimo pristupačnijom za turiste i posjetioce. Jedan od prvih koraka biće da riješimo imovinsko-pravne odnose, s obzirom na to da smo informisani kako se ulaz u pećinu nalazi na privatnom posjedu", kazala je Zineta Mujkanović, šefica Odsjeka za očuvanje biodiverziteta u pomenutom federalnom ministarstvu.

Riponjina jama je pećina koja se nalazi na području sela Smoljani, nekoliko kilometara od Bosanskog Petrovca, pa iako mještani znaju za njeno postojanje, ona je zbog pristupa koji zahtijeva alpinističku opremu prvi put detaljnije istražena u posljednjih godinu dana. Speleolozi koji su je ispitivali posvjedočili su kako se radi o grandioznoj podzemnoj pećini koja se prostire na više nivoa, a ova fascinantna geološka formacija prepuna je veličanstvenog speleološkog nakita i pećinskih ukrasa koji ostavljaju bez daha.

Otkriveni su i ogromni stalagmiti visine devet i širine 13 metara, a evidentirano je i prisustvo brojnog životinjskog svijeta koji nastanjuje pećine. Riponjina jama ni do danas nije u potpunosti istražena, a speleolozi su uvjereni kako u mnoge njene dijelove ljudska noga, sve donedavno, nije kročila.

Također, zanimljivo je kako na širem lokalitetu Smoljana postoji još sedam sličnih jama koje nisu istražene, kao i tri pećine i to: Ledenica, Lašanka i Kekulina pećina. Lokalna vlast u Bosanskom Petrovcu smatra kako postojanje ovakvih geoloških fenomena treba iskoristiti u turističke svrhe, kao i bogatstvo nedirnute prirode kojom obiluje ovaj prostor podno visova Grmeča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije