Putovanje

Roterdam dobio pješačku stazu na krovovima zgrada

Roterdam dobio pješačku stazu na krovovima zgrada
Foto: Print Screen/Twitter | Roterdam dobio pješačku stazu na krovovima zgrada
N.N.

Stanovnici jedne od najgušće naseljenih zemalja na svijetu Nizozemske odlučili su da pokažu kako se krovovi građevina mogu prenamijeniti pa su na jednoj izgradili stazu za pješake koja nudi brojne sadržaje i seli život grada na nove visine.

Organizacija Rooftop Days sa sjedištem u gradu Roterdamu izgradila je pješačku stazu koja povezuje krovove trgovačkih centara u središtu grada, želeći tako da pokaže kako bi u budućnosti grad mogao urbanistički da se razvije.

Članovi organizacije brinu o raznim stvarima, od uzgoja hrane do skladištenja vode, a izgradnjom pješačke staze na krovu ukazuju na to kako iskoristiti neiskorišćene prostore u najvećoj evropskoj pomorskoj luci.

"Želimo da ljudi isprobaju i vide kakav sjajan prostor imamo iznad grada", rekao je AFP-u direktor organizacije Rooftop Days, Leon van Gest, ističući da se zasad "koriste samo tri odsto punog potencijala ravnih krovova Roterdama".

Staza duga oko 600 metara

Jarkonarandžasta pješačka staza duga je oko 600 metara, a dionica tog "vazdušnog mosta" povezuje gradski Svjetski trgovački centar s jednom robnom kućom na visini od 29.5 metara.

Duž staze, koja će biti otvorena do 24. juna, nalaze se manji solarni paneli, umjetničke galerije i platforma za slijetanje dronova.

Ako gradske vlasti daju zeleno svjetlo za ovo selo na krovu budućnosti, organizatori će tamo posaditi i usjeve te izgraditi manje kuće od održivih materijala.

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije