Putovanje

Ruski "čuvari", fenomen koji se polako raspada

Ruski "čuvari", fenomen koji se polako raspada
Foto: Printscreen/YouTube | Ruski "čuvari", fenomen koji se polako raspada

Zamislite ogromnu sibirsku pustoš, dolinu rijeke, okruženu kamenim gromadama i planinama, s nekoliko skromnih kućica uz obalu i tablama na ćirilici. Okruženi moćnom, surovom prirodom, imate osjećaj kao da ste sami na svijetu, ali vas neko, ipak, posmatra s brda.

Nađete li se u mjestu Akurum, nećete biti daleko od istine. Ovdje vas s brda posmatraju neobični kameni stražari. Upravo, to je ono po čemu je Akurum privukao pažnju putnika, pa čak i svjetskih medija - gromade kamenja, formirane erozijom i atmosferom, piše Pun kufer.

Zovu ih "kurums", a neki im, ponekad, jednostavno i tepaju - gljive, jer na njih i podsjećaju svojim kamenim glavama.

Ove kamene formacije mogu biti visoke i po pet metara, pa ih možete uočiti čak iz doline. Ukoliko ste pomislili da ovi nijemi stražari samo sablasno stoje i nadziru predio sa brda, evo još jedne zanimljive činjenice - oni se polako spuštaju niz brdo.

Međutim, ovo nisu jedine formacije u svijetu. Moguće ih je pronaći i na Balkanu, pa ne morate putovati previše daleko, ali, ovdje se posebno ističu zbog svog položaja, poput vojske na stijenama iznad zelene doline, gdje, naizgled, nema "žive duše".

Nažalost, mnogi od njih su se raspali, a drugima su, tokom zemljotresa 2003. godine, otpale glave. Geolozi vjeruju kako preostalim kurumima ne ostaje mnogo vremena, prije nego se i sami uruše.

Akurum se nalazi uz obalu rijeke Čulišman, u ruskoj regiji Altai, Sibir. Riječ je o najslabije naseljenom dijelu Rusije, koju naseljava i autohtoni narod Altaj. Poznata je kao goransko-planinski dio, bogat rekama i prekrasnim jezerima.

Iako se stanovnici najviše bave poljoprivredom, baš zbog idilične prirode i ljepote ovog mjesta, turizam, u posljednje vrijeme, cvjeta u ovoj dolini. Dvije specifične grupe turista posjećuju ovo mjesto - novopečeni bogataši, koji ovde rado dolaze na odmor i turisti koji dolaze u grupama na spiritualne seanse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije