Putovanje

Salar de Ujuni: Mjesto gdje se nebo i zemlja spajaju u jedno

Salar de Ujuni: Mjesto gdje se nebo i zemlja spajaju u jedno
Foto: N.N. | Salar de Ujuni: Mjesto gdje se nebo i zemlja spajaju u jedno

Salar de Ujuni, najveće slano jezero na svijetu, smjestio se u jugozapadnoj Boliviji na nadmorskoj visini od 3.656 metara. Jezero površine više od 10.000 kvadratnih kilometara prekriveno je do nekoliko metara debelom korom od soli, koja je iznenađujuće ravna.

Bijela površina soli je toliko velika da je dobro vidljiva i iz svemira pa je sateliti koriste za kalibriranje optičkih uređaja. Zanimljivo je da dio ispod slane kore, dubine od dva do 20 metara, sadrži čak do 70 odsto svjetske zalihe litijuma!

Zahvaljujući izuzetnoj ravnini površine jezera, kao i čvrstoći kore od soli, jezero je postalo glavna prometnica za automobile preko bolivijskog Altiplana.

Ovo jezero, staro oko 30.000 godina, nastalo je isušivanjem starog jezera pa se danas Salar sastoji od debelih naslaga soli. Iako u ovim krajevima padavina gotovo pa nema, povremeno padne manja količina kiša. I upravo tada Salar postaje magično mjesto!

Kad padne kiša i voda prekrije ploču od soli, jezero se pretvori u nestvarno ogledalo i oblaci se prebace na tlo. Nestvaran krajolik koji izgleda kao da ste na drugoj planeti, vožnja džipovima bez pravila i saobraćajnih prekršaja po neobilježenim cestama, prekrasni zalasci sunca nad slanom pustinjom razlozi su zašto turisti posjećuju Salar de Ujuni.

Još jedan od predivnih prizora je taj da svake godine jezero bude prepuno ružičastih flamingosa.

Ostrvo Incahuasi

U centralnom dijelu ovog neobičnog jezera nalazi se nekoliko ostrva koja su zapravo vrhovi davno ugaslih vulkana. Jedno od ostrva naziva se Island of Incahuasi i na njemu možete vidjeti brojne divovske kaktuse od kojih su neki visoki preko pet metara. Ovo ostrvo je samim tim često turističko odredište prilikom obilaska slanog jezera.

Grad Ujuni

Svake godine ovo prekrasno slano jezero privlači veliki broj turista iz svih dijelova svijeta. Grad iz kojeg većina turista započinje svoje izlete na slano jezero Salar de Ujuni naziva se Ujuni. Godišnje ga posjeti više od 60.000 turista. Organizovani turistički obilasci jezera mogu trajati jedan ili tri dana.

Hoteli od soli

Brojni se turisti smještaju u hotele od kojih je većina izgrađena od velikih slanih blokova, koji su zapravo izrezani iz jezera! Naravno, razlog zašto se hoteli grade od blokova soli vrlo je logičan... U ovom dijelu svijeta teško ćete naći drvo!

Naravno, u ovim je hotelima i većina namještaja napravljena od soli, a zanimljivo je da je u hotelima strogo zabranjeno lizanje zidova. Posjetioci mogu uživati u očaravajućim šetnjama, a za samo 15 dolara dnevno smjestiti se možete kod neke od lokalnih porodica. Njihove kuće nemaju struju ni vodu, pa čak ni kupatilo, ali krajolici koji oduzimaju dah će sve to nadoknaditi. Turisti mogu učestvovati u tradicionalnim aktivnostima lokalnog stanovništva kao što su šišanje lama u avgustu ili se pridružiti karavanima koji odnose blokove soli u udaljena sela u zamjenu za hranu i ostalu robu.

Litijum

Iako turisti odavno posjećuju ovo područje, odnedavno su se za njega zainteresovali i industrijalci, i to zbog litijuma, koji se nalazi odmah ispod površine soli.

Litijum u ovom području čini polovinu svjetskih zaliha, a koristi se u baterijama za mobilne telefone i računarima, a ključni je element u električnim automobilima. Postoji bojazan da bi to moglo negativno uticati na budućnost turizma u ovom dijelu Bolivije.

Preporuka šta da ponesete prilikom posjete:

  • Baterijsku lampu: Svjetlo ovdje ovisi o generatorima koji se rano gase.
  • Vodu: Računajte na barem dvije litre dnevno po osobi.
  • Hranu i grickalice: Zapnete li negdje može vam zatrebati.
  • Sunčane naočare: Bjelina je ovdje zasljepljujuća.
  • Kremu za sunčanje i šešir sa širokim obodom: Zbog velike nadmorske visine i rijetkog vazduha UV zrake su ovdje opasne.
  • Labelo i kremu za ruke: Vjetar i sunce brzo isušuju kožu.
  • Peškir: Nećete ga dobiti u smještaju.
  • Kovanice: Toalet nije besplatan.
  • Vreću za spavanje: Dobro će vam doći noću pored pokrivača koje ćete dobiti. Noći su izuzetno hladne tokom cijele godine.
  • Dobro se obucite iz istih razloga.

Još neke zanimljivosti

*Zbog velike površine i nedostatka bilo kakvih objekata Salar je idealno platno za igranje s perspektivom na fotografijama. Savršeno je ravno pa se gubi bilo kakav osjećaj dubine, mali objekti mogu lako postati veliki.

*Pored grada Ujuni nalazi se jedno od najpoznatijih grobalja vozova na svijetu - "Cementerio de trenes". Groblje je nastalo 1940. godine kada su vozovi ovdje samo ostavljeni nakon propasti rudarskog biznisa.

*"Parque Nacional de Fauna Andina Eduardo Avaroa" je najposjećenije zaštićeno područje u Boliviji. Nalazi se na visini od 4.200 do 5.400 metara.

*Tri od šest poznatih vrsta flamingosa žive ovdje: čileanski, andski i james flamingo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije