Putovanje

Sanski imam se uspeo na najviši vrh Italije

Sanski imam se uspeo na najviši vrh Italije
Foto: N.N. | Sanski imam se uspeo na najviši vrh Italije

​SANSKI MOST - Sanski imam Mirsad Sedić ostvario je nedavno hvale vrijedan podvig popevši se na Gran Paradiso, najviši planinski vrh u Italiji, a skupa s njim u tom poduhvatu sudjelovala su još trojica planinara iz Planinarskog kluba "Mulež". Sedić ističe kako je to za njega bilo nezaboravno iskustvo, te da je uspon na planinski vrh čija je visina 4.061 metar bio dosta naporan i fizički zahtjevan.

"To je do sada najviši vrh na koji sam se popeo. Nalazi se u području Grajskih Alpa, na sjeverozapadu Italije, u blizini granice s Francuskom, i smješten je u srcu najstarijeg italijanskog nacionalnog parka kojim tokom lijepog vremena dominiraju prekrasne panoramske slike, što ga čini vrlo privlačnim planinarima alpinistima", kaže Sedić za "Nezavisne". 

Prema njegovim riječima, radi se o izuzetno lijepoj stazi za uspon koja tehnički nije zahtjevna, ali je potrebna izuzetno dobra fizička pripremljenost i kondicija. Inače, Sedić je po mnogo čemu jedinstven imam i već godinama planinarstvo je njegova velika životna ljubav i hobi.

Kaže kako su ga planinski visovi i vrleti začarali još u djetinjstvu i ranoj mladosti, a da se planinarenju ozbiljno posvetio u poslijeratnom periodu. Od 12 planinskih vrhova u BiH, čija visina iznosi preko 2.000 metara, samo je jedan na koji se ovaj sanski imam nije uspeo.

"To je najviši vrh planine Ljubišnja, koja se nalazi na granici sa Crnom Gorom. Još nisam imao priliku da posjetim tu čarobnu planinu, uvijek bi se nešto ispriječilo i omelo planove", kaže on.

Već godinama brižljivo vodi dnevnik o svojim pohodima i namjerava ga uskoro pretočiti u knjigu.

Baveći se omiljenim hobijem, kako kaže, sklopio je brojna prijateljstva s planinarima, dodajući kako se ljudi često iznenade kad im kaže da je vjerski službenik. Kaže kako svaki trenutak slobodnog vremena koristi za izlete u prirodu ili planinarenje te da u narednim godinama želi otići i na ostale planine bivše Jugoslavije.

"Planina se ne može osvojiti, samo se možete popeti na nju, i to ako vam ona dozvoli. Planinarenje bih preporučio svima jer je to jeftin i atraktivan sport, a o zdravstvenom aspektu ne treba trošiti riječi", kaže ovaj imam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije