Putovanje

Sedam evropskih gradova koje je bolje da posjetite zimi

Sedam evropskih gradova koje je bolje da posjetite zimi
Foto: Sergey Gorbachev/Pixabay | Sedam evropskih gradova koje je bolje da posjetite zimi
N.N.

Iako su ovi gradovi lijepi u bilo koje doba godine, ipak posebnu draž imaju u toku zime, dok njihove ljepote otkrivate u toplom kaputu koračajući ulicama prekrivene snijegom.

Ukoliko možete da birate kada da pos.etite sl.edeće evropske gradove, preporučujemo vam da to bude u zimskom periodu.

1. Talin (Estonija)

Glavni grad Estonije je kao grad iz bajke. Stari centar grada je ušuškan unutar srednjovjekovnih gradskih zidina, zajedno s vidikovcima i crvenim krovovima u kaldrmisanim ulicama koje kriju drevne zgrade.

Pijačni trg se nalazi uz staru gradsku opštinu, koja datira iz 1404. godine, što je čini najstarijom u baltičkim državama. Tu ćete pronaći prodavnice u kojima se prodaju umjetnički radovi, a između ostalog i dobro poznati patuljci s velikim nosom (tomte ili tontu), koji potiču iz nordijskog folklora.

Tokom zime su aktuelna i klizališta, pored kojih se nalazi pregršit tezgica na kojima se služi kuvano vino ili topla čokolada.

2. Strazburg (Francuska)

Mnogi kažu da nijedan grad nije ukrašeniji za Božić od Strazburga, pa tako skoro ne postoji izlog ili ulica koji nemaju novogodišnje rasvjete, ukrase na prozorima ili pijacama.

Dok se oko katedrale i na glavnom trgu nalaze velike božićne pijace, koncentrišite se na one manje u Maloj Francuskoj, starom dijelu starog grada, gdje su kućice od drveta, natkriveni mostovi i mali trgovi koji mu daju poseban ambijent

3. Stokholm (Švedska)

Gamla Stan, stari grad, palate u i izvan grada, parkovi, ulice, krovovi koji su prekriveni snijegom čine ambijent ovog grada još idiličnijim.

Stokholm je i tokom ljeta divan, ali nekako ima veću draž tokom zime. Ukoliko se u njemu zadesite baš kada snijeg pada, idite pravo u palatu Drotningholm, koja je posebno lijepa kada pada snijeg

4. Helsinski (Finska)

Još jedan grad iz skeverne Evrope koji je prosto kao stvoren za zimske praznike.

Park Esplanade je cijeli osvijetljen tokom zimskih noći, a ne propustite priliku da posjetite restoran Kappeli koji se nalazi u tom parku - ljupki kafić s predivnom božićnom dekoracijom i prilično dobrom hranom.

Još jedan divan prizor koji treba da doživite jeste trg ispred Helsinške katedrale.

I još nešto - Finska je poznata kao zemlja sa 5,3 miliona ljudi i 3,3 miliona sauna, pa vam preporučujemo da posjetite neku.

5. Pariz (Francuska)

Svake zime se u Parizu otvaraju brojna klizališta i bez obzira na to da li želite da im se pridružite ili ne, posjetite Veliku palatu Jelisejskih polja.

Ambijent je divan, služe se topla pića, rashlađeni šampanjac, a ukoliko ne želite da klizate, možete samo da posmatrate dok drugi klizaju.

6. Edinburg (Škotska)

Glavni grad Škotske je zaista divan u bilo koje doba, pa čak i kada padaju jesenje kiše, ima poseban šarm.

Međutim, zima je idealno vrijeme kada treba da ga posjetite - imaćete priliku da vidite kako Škotlanđani slave Hogmanay.

Pripremite baklju za povorku niz Kraljevu milju i obavezno naučite riječi pjesme Auld Lang Syne.

Ukoliko Edinburg posjetite tokom novogodišnjih praznika, 2. januara posjetite Botaničku baštu kako biste u posljednjim terminima vidjeli svjetlosnu stazu.

7. Hamburg (Njemačka)

Ukoliko je zima dovoljno hladna, onda ćete "imati sreće", pa će se dva jezera koja dominiraju gradskim centrom zalediti, a kada se to dogodi Hamburg postaje grad na ledu.

Šetnja, klizanje, štandovi s kobasicama i kuvanim vinom učiniće piknik na ledu i boravak u Hamburgu još ljepšim.

(B92.net)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije