Putovanje

Senta - grad koji su plemići podigli oko manastira

Senta - grad koji su plemići podigli oko manastira
Foto: Wikipedia.org | Senta - grad koji su plemići podigli oko manastira

U srednjem toku Tise, na samoj obali rijeke, četrdesetak kilometara od granice sa Mađarskom nalazi se Senta, jedan od najstarijih gradova u Vojvodini.

Podignut je oko manastira 1216. godine, a naziv grada potiče od plemićke porodice Sent-Magoč koja je imala posjede na ovom prostoru i kraj obale rijeke Tise - pretpostavlja se da su oni i osnivači grada.

Grad je bio na udaru Mongola, a potom i Turaka. Tri velika požara - u 18, 19. i 20. vijeku usporili su razvoj Sente i uništili Gradsku kuću i veliku crkvu na Glavnom trgu. Potom je izgrađena nova, monumentalna Gradska kuća, a u užem centru grada podignuto je više zgrada u secesionističkom stilu.

Danas je Senta atrakcija za posjetioce iz drugih dijelova Srbije, posebno za one koji vole lovački turizam, vožnju skelom i obilaske znamenitosti i spomenika kulture.

Gradska kuća sa kulom, Vatrogasni dom, spomen-kompleks na obali Tise koji čuva uspomenu na čuvenu Bitku kod Sente, Palata parohije i muzej, crkva Svetog Arhangela Mihajla, crkva Svetog Antuna, zavičajna kuća Stevana Sremca i Kuća starih zanata samo su neke od atrakcija koje ne bi trebalo propustiti.

U Senti je, takođe, otvoren i Muzej čokolade, gdje posjetioci mogu da isprate način proizvodnje ove poslastice kroz istoriju kroz razne etape, ali i da vide maketu zgrade opštine Senta izlivenu u čokoladi, prenosi Telegraf.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije