Putovanje

Skrivena komuna sa 400 stanovnika, samo jedno pravilo

Skrivena komuna sa 400 stanovnika, samo jedno pravilo
Foto: Youtube/Screenshot | Skrivena komuna sa 400 stanovnika, samo jedno pravilo

Serenbe je eko komuna skrivena među 400 hektara šumskog područja južno od Atlante u Sjedinjenim Američkim Državama. Zajednica je stvorena prije petnaestak godina prema dizajnu arhitekte Filipa Taba i idejama bračnog para Najgrin koji u njoj žive.

Osnovna ideja komune je život bez stresa, odnosno, prema principima po kojima su živjeli naši preci. Članovi žive u skladu s prirodom. Jedu isključivo organsku hranu koja se uzgaja na lokalnim farmama, a na raspolaganju imaju i tri gurmanska restorana.

Domove hlade i greju uz pomoć geotermalnih toplotnih pumpi, a veliku pažnju posvećuju svom zdravlju i fizičkoj aktivnosti. Stanovnici Serenbea rade u vrtu, jašu konje i, kuda god mogu, idu – pješice.

Komuna prisvaja sadržaje za koje ima najviše interesa bez obzira na godine kao što je velnes centar, fitnes centar sa studijom za jogu i pilatesom, a na raspolaganju je i zajednički veliki bazen.

U Serenbeu na cijeni je ljubav prema prirodi, strast prema životu i zajednici, kao i kreativnost, piše punkufer.hr. Komuna podstiče kreativni rad, pa redovno organizuje brojna umjetnička predavanja, izložbe, prikazivanja filmova za svoje članove, kao i njihove goste.

(punkufer.hr)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije