Putovanje

Spakujte se bez muke

Spakujte se bez muke
Foto: N.N. | Spakujte se bez muke

Ukoliko krećete na ljetovanje, a da ne biste više izgubljeno stajali ispred ormara mozgajući šta da ponesete, Liza Adams, profesionalna američka organizatorka, dizajnerka "šetajućih" ormara i putnih torbi, dala je savjete kako da se brzo i praktično spakujete.

Prvo, pogledajte vremensku prognozu i vodite računa o planiranim aktivnostima. Nije svejedno da li putujete turistički ili poslovno, kao i da li imate planirane koktele, prijeme i svečane večere. Umjesto da stihijski pakujete stvarčice koje volite, osmislite kombinacije za svaki dan, što će vam pomoći i kad stignete na odredište jer nećete morati da trošite vrijeme na to šta da obučete, već ćete se posvetiti poslu ili uživanju.

Izvadite svu odjeću

Pakujte se u prostoriji gdje možete prostrijeti svu odjeću i isplanirati sve odjevne kombinacije. Kad unaprijed složite kombinacije, izbjegavajte gomilanje nepotrebne odjeće i pretrpavanje kofera. Svaku pojedinu složenu kombinaciju potom slikajte mobilnim kako biste skratili vrijeme razmišljanja o garderobi kad ste na putu. Pobrinite se da spakujete obuću i odjeću koju možete međusobno spajati.

Umjesto slaganja - rolajte

Umjesto slaganja odjeće u kofer po istom principu po kojem ih slažete na police, najbolje je da ih zarolate u oblik valjka. Želite li da dobijete još više prostora, ovako složene stvari kompresujte u vakuumske vrećice za spremanje odjeće i usisivačem izvucite vazduh.

Kozmetika

Nekoliko dana prije puta spakujte kompletnu kozmetičku torbicu pa počnite da je koristite dok ste još kod kuće. Tako ćete ubrzo saznati šta vam nedostaje, često su to sitnice kao što je zubni konac.

Sve što ste zaboravili, a što vam je potrebno dodajte u neseser, a ono što ste spakovali a niste koristili izvadite i ostavite kod kuće.

Mirisni papir

Za dašak luksuza u kofer stavimo komad ukrasnog mirisnog papira (onog koji se stavlja na dno fioka ormara), ili vrećicu od lavande ili eukaliptusa, kako bi odjeća mirisala kao svježe oprana. Ovo je posebno korisno kod dužih putovanja ili onih na kojima nemamo mogućnost za pranje odjeće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije