Putovanje

Srbija - poznata destinacija, novo iskustvo

Srbija - poznata destinacija, novo iskustvo
Foto: Dragan Vildović - Vino | Srbija – poznata destinacija, novo iskustvo

Odmor u selima Srbije postaje sve češći izbor turista kao način boravka u manje poznatim krajevima, daleko od gradske vreve, u prirodnom okruženju, na čistom vazduhu, a u blizini nacionalnih parkova, parkova prirode, rijeka, jezera i zanimljivih turističkih atrakcija i lokaliteta.

Sva raznolikost Srbije vidljiva je u njenim selima.

U Vojvodini preovlađuju salaši, smješteni u pitomim ravnicama i okruženi plodnim njivama, poljima pšenice, suncokreta i kukuruza. Poznati su po izuzetnoj gastronomiji, obilnoj trpezi i nadaleko poznatim vinima. Na mnogima od njih imaćete mogućnosti jahanja, kao i upoznavanje sa starim zanatima.

U selima Šumadije i Pomoravlja iskusićete sve čari sporog i zelenog turizma. Na imanjima okruženim šumama, voćnjacima i vinogradima, susrešćete se sa starim rasama domaćih životinja, uživati u domaćim specijalitetima, odličnom vinu i rakiji koju u ovom kraju nazivaju još i šumadijskim čajem.

Branko Jovanović - Rakija
Branko Jovanović - Rakija

Na planinama Zapadne Srbije odmaraćete u toplim brvnarama i vajatima, dok živopisna sela koja se nalaze na obroncima planina pružaju priliku za pješačenje, skijanje i planinarenje. Uživaćete u mirisima planinskog bilja i četinarskih šuma, ali i u ukusima domaće hrane.

Seoska domaćinstva Istočne Srbije su veoma raznovrsna, a ljepotom i gastronomskom ponudom izdvajaju se staroplaninske kuće s verandama. Sela u blizini Sokobanje privukla su prirodnom ljepotom, mirom, čistim vazduhom i turiste novog doba, tzv. digitalne nomade.

Predrag Despotović - Sirogojno - Zlatibor
Predrag Despotović - Sirogojno - Zlatibor

Neka od seoskih domaćinstava pretvorena su i u prave male turističke komplekse sa sportsko-rekreativnim sadržajem, bazenima i komforom koji pruža sve pogodnosti savremenog načina života.

Srdačni i gostoljubivi domaćini, koji gosta primaju kao prijatelja, učiniće vaš boravak posebnim.

Birajte ovog ljeta odmor u selima Srbije!

U zemlji u kojoj se različiti ukusi i tradicije u spremanju hrane kombinuju i neguju generacijama, sigurno ćete naći način da udovoljite svojim čulima. Hrana u Srbiji nije samo stvar ukusa već i mjesta, iskustva i doživljaja. Srpske kafane bile su kroz istoriju centar kulturnog, društvenog i političkog života i ostale su do današnjeg dana mjesto okupljanja boema, umjetnika i svih koji žele da osjete duh Srbije. Po dobroj hrani, ali i živoj muzici, prepoznaje se svaka na tradiciju oslonjena srpska kafana. Dok vina Srbije polako, ali sigurno krče put uspjeha na svjetskoj vinskoj sceni i osvajaju sve brojnija međunarodna priznanja, popularnost u Srbiji među hedonistima mlađe i srednje generacije stiču sve više i zanatske (kraft) pivare, poznate po tome što eksperimentišu sa ukusima. Među zanimljivijim mogu se naći ona s đumbirom, čilijem, čokoladom, ananasom, s dodatkom raznih bibera, jafa keksom, limunovom travom, morskom solju i algama, nanom, ljutom paprikom, kafom, suvim šljivama i cimetom...

Uživajte ovog ljeta u ukusima Srbije!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije