Putovanje

Srpski restoran u Njujorku među 101 najboljim u svijetu

Srpski restoran u Njujorku među 101 najboljim u svijetu
Srpski restoran u Njujorku među 101 najboljim u svijetu

Lokal autentičnog naziva "Kafana", čiji je vlasnik Srbin, a koji se nalazi na Menhetnu, uvršten je na listu 101 najboljeg restorana na svijetu, prema analizi američkog nedjeljnika "Njuzvik".

Ovaj restoran nalazi se na Ist Vilidžu, u elitnom dijelu Njujorka.

Otvoren je 2008. godine i odmah je postao jedno od omiljenih mjesta za izlazak u tom dijelu grada. Vlasnik i idejni tvorac "Kafane" je Vladimir Ocokoljić, koji je upotrijebio svoje porodično i profesionalno nasljeđe da bi stvorio prostor u kojem će se svako dobro provesti i u koji su svi pozvani.

Kako bi prenio atmosferu dobrog, starog boemskog šmeka, kakav je nekada postojao u restoranima njegovih predaka, Ocokoljić je u Njujork donio namještaj iz kuća svojih djedova, uključujući tu i jedan stari luster. Njegov otac, arhitekta, stigao je u Njujork i pomogao sinu da ostvari svoj san.

U enterijeru je zadržana "gola cigla", karakteristična za Menhetn, ali obogaćena brojnim starim fotografijama porodice Ocokoljić i antikvitetnim razglednicama starog Beograda.

"Ne mogu da kažem da 'Kafana' predstavlja tipičnu beogradsku kafanu s početka 20. vijeka, ali svakako predstavlja moje viđenje Beograda, onakvog kakav je zapisan u sećanjima moje porodice", ispričao je Ocokoljić za američki portal Bturn.

Kako kaže, i recepti su originalni i drevni.

"Recepti za pite i salate su od moje tetke, mame i bake, a za roštilj su oni iz 'Srpskog kuvara', objavljenog još 1930. godine", kaže vlasnik ovog restorana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije