Putovanje

Srpski turisti bez ograničenja mogu da putuju u još četiri zemlje

Srpski turisti bez ograničenja mogu da putuju u još četiri zemlje
Foto: Pexels | Srpski turisti bez ograničenja mogu da putuju u još četiri zemlje

Epidemiološka situacija se poboljšava, pa se i uslovi ulaska turista u pojedine zemlje ublažavaju. Do sada su Srbi mogli da putuju bezuslovno u šest zemalja, a sada se lista produžava.

Nakon Bosne i Hercegovine, Mađarske, Slovenije, Poljske, Rumunije i Crne Gore, još četiri zemlje su ukinule ograničenja za ulazak pa tako bez kovid potvrde državljani Srbije mogu da putujeu i u sljedeće zemlje:

Danska

Državljani Srbije koji žele da uđu u Kraljevinu Dansku moraju da posjeduju putnu ispravu koja važi najmanje tri mjeseca duže od planiranog datuma napuštanja teritorije Danske. Putnici koji ne ispunjavaju ove osnovne kriterijume biće vraćeni sa granice.

Nosiocima biometrijskih pasoša Republike Srbije nije potrebna viza za boravak do 90 dana u periodu od šest mjeseci, piše na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Irska

Ukinute su sve važeće restrikcije što podrazumijeva da putnici koji dolaze u Irsku više nisu u obavezi da prije putovanja popune lokator formular, niti da pri ulasku posjeduju negativan PCR test ili dokaz o vakcinaciji ili preležanoj bolesti.

Norveška

Ukidaju se sve dosadašnje mjere za ulazak u Kraljevinu Norvešku. Putnici više nisu u obavezi da se registruju na internet stranici pred putovanje kao ni da posjeduju validnu potvrdu o punoj vakcinaciji odnosno negativan PCR test.

Švedska

Od 1. aprila 2022. ukinuta su sva ograničenja za ulazak u Švedsku uvedena radi sprečavanja širenja kovida 19. Srpski državljani u Švedsku mogu da uđu, kao i ranije, uz važeći pasoš, pozivno/garantno pismo, povratnu kartu, putno osiguranje i potvrdu o posjedovanju novca. Test ili vakcina na kovid-19 nisu potrebni.

Češka, Letonija, Holandija i Island su takođe ukinule kovid ograničenja za ulazak u zemlju, ali ona važe samo za putnike iz zemalja EU i članica Evropskog ekonomskog prostora.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije