Putovanje

Srpsko selo kandidat za titulu najljepšeg sela na svijetu (VIDEO)

Srpsko selo kandidat za titulu najljepšeg sela na svijetu (VIDEO)
Foto: Youtube / Printscreen | Srpsko selo kandidat za titulu najljepšeg sela na svijetu (VIDEO)

​Svjetska turistička organizacija UN raspisala je konkurs za izbor najboljeg turističkog sela na svijetu. Nakon Mokre Gore, koja je već ponijela tu titulu, u konkurenciji će se sada naći zlatiborsko selo Gostilje.

Zlatiborci su odlučili da Gostilje kandiduju za titulu najljepšeg sela na svijetu zbog svega što ćemo navesti u daljem tekstu.

Naime, osim što obiluje očuvanim prirodnim i kulturno-istorijskim vrijednostima selo Gostilje pravi je primjer kako se ruralni turizam u savremenom svijetu može razvijati na održiv način i kako dobrim ulaganjima i afirmacijom mikroturističkih lokaliteta može u potpunosti da se unaprijedi život sela.

Turističko udruženje Gostilje, koje od 2009. godine brine o uređenju i održavanju lokaliteta, i u saradnji sa opštinom Čajetina i Turističkom organizacijom Zlatibor ulaže u nove turističke sadržaje.

Pored toga, Gostiljski vodopad je jedan od najuređenijih lokaliteta u okolini Zlatibora, gdje su uređene pješačke staze, prostor za piknik, dječije igralište. Nedaleko od vodopada izgrađen je bazen, fudbalski teren, a rodna kuća Dimitrija Tucovića potpuno je rekonstruisana.

Gostilje je turistima veoma pristupačno jer do svih turističkih atrakcija vode dobri putevi i obilježena turistička signalizacija.

U selu živi oko 400 stanovnika koji se uglavnom bave stočarstvom i voćarstvom. Okolina pruža idealne uslove za sakupljanje ljekovitog bilja, ribolov i sportski turizam. Prirodno okruženje sela je veoma živopisno, a posebnu atrakciju predstavlja rječica Vrelo sa vodopadom i slapovima, a na kojoj je sačuvana i obnovljena stara vodenica potočara.

Turistički razvoj sela koji podrazumjeva inovativan pristup u turizmu istovremeno štiteći lokalnu zajednicu, tradiciju i naslijeđe u skladu sa ciljevima održivog razvoja čine selo Gostilje idealnim kandidatom za konkurs najljepše turističko selo.

Da li će titula za najbolje selo stići ponovo u zapadnu Srbiju i zašto baš Gostilje treba da se okiti ovim laskavim priznanjem?

Šta mještanima Gostilja znači kandidatura sela, i šta ukoliko Gostilje osvoji nagradu?

Milan Tucović, mještatin selja Gostilje kaže da im sama kandidatura, a nadaju se i nagradi, znači da će svoje mjesto moći da promovišu na jednom širem planu, prenosi "b92".

"Svakako da je Gostilje, kao selo, i do sada bilo dosta posećeno, ali ovo će biti još jedan dodatni input za razvoj novih turističkih sadržaja."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije