Putovanje

Šta da radite ako vam je otkazan let?

Šta da radite ako vam je otkazan let?
Foto: Freepik/yanalya | Šta da radite ako vam je otkazan let?

Kašnjenje leta može se dogoditi zbog niza problema, poput lošeg vremena, nedostatka radnika i slično. No, ako se zadesite u takvoj situaciji, savjet je da preduzmete nekoliko bitnih koraka, a o kojima možete čitati u nastavku.

U slučaju otkazivanja leta, kako se navodi na stranici jedne aviokompanije, na raspolaganju imate sljedeće opcije kojom se utvrđuju zajednička pravila odštete i pomoći putnicima u slučaju uskraćenog ukrcavanja i otkazivanja ili dugih kašnjenja letova.

Ovo su opcije:

možete ponovo izvršiti rezervaciju za naredni dostupni let na istoj/sličnoj liniji ili, u slučaju da nema dostupnih linija istog ili narednog dana, možete sami dogovoriti putovanje drugom aviokompanijom ili drugim odgovarajućim načinom transporta (npr. vozom, autobusom). Potrebno je poslati povezane razumne i propisno dokumentovane troškove i izdatke radi nadoknade na stranicu aviokompanije. Bitno je da ne zaboravite da prikupite i pošaljete sve važeće račune i fakture povezane s troškom takvog alternativnog putovanja (npr. karta ili gorivo) ili

možete otkazati rezervaciju i zatražiti povrat novca u vidu tzv. kredita na svoj Račun za otkazani let kao i za povratni let na stranici kompanije, ako je primjenjivo ili ćete kasnije moći zatražiti povrat novca na prvobitni način plaćanja u mjestu u vidu takvog kredita.

Ako je primjenjivo, u slučaju preusmjeravanja, ukoliko je vrijeme polaska novog leta dan nakon prvobitno planiranog polaska otkazanog leta, neke aviokompanije mogu organizovati besplatan hotelski smještaj i prevoz od aerodroma do hotela.

U drugom slučaju, ako aviokompanija nije u mogućnosti da vam osigura takvo zbrinjavanje, može vam nadoknaditi troškove obroka, hotelskog smještaja i prevoza od aerodroma do hotela.

Napominju i da je povrat novca za troškove za navedenu pomoć moguć do opravdanog iznosa i mora biti potkrijepljen računima.

Na primjer, kompanija Wizz Air će platiti odštetu u skladu s članom 7. Uredbe:                 

Iznos 250 evra, udaljenost 1500 km ili manje: Ako vam je ponuđen novi let čije vrijeme dolaska nije duže od dva sata poslije vremena dolaska koje je planirano letom koji ste vi rezervisali, ovaj iznos će biti smanjen za 50%.

400 EVRA, između 1.501 i 3500 km u slučaju letova unutar Zajednice (EU-EEP): Ako vam je ponuđen novi let čije vrijeme dolaska nije duže od 3 sata od vremena dolaska koje je planirano letom koji ste vi rezervirali, ovaj iznos će biti smanjen za 50%

600 EVRA, preko 3.500 km (primjenjivo samo na letove koji nisu unutar Zajednice (EU-EEP): Ako vam je ponuđen novi let čije vrijeme dolaska nije duže od 4 sata od vremena dolaska koje je planirano letom koji ste vi rezervirali, ovaj iznos će biti smanjen za 50%

Ističu da povrat novca koji je naveden neće biti izvršen ukoliko ste bili informisani o otkazivanju:

dvije sedmice prije planiranog vremena polaska,

u periodu između dvije sedmice i sedam dana prije planiranog vremena polaska i ako vam je ponuđen alternativni let aviokompanije čije vrijeme polaska nije više od dva sata prije planiranog vremena polaska te je vrijeme dolaska manje od četiri sata nakon planiranog vremena dolaska,

manje od sedam dana prije planiranog vremena polaska i ako vam je ponuđen alternativni let navedene aviokompanije čije vrijeme polaska nije više od jednog sata prije planiranog vremena polaska te je vrijeme dolaska manje od dva sata nakon planiranog vremena dolaska.

Da biste se zaštitili od neočekivanih situacija, evo šta možete da uradite:

Saznajte kako da stignete do avio-kompanije – Ako su telefonske linije zauzete, tada možete otići pravo u vazdušnu luku kako biste razgovarali s agentom za prodaju karata.

Držite se direktnih letova - Što manje presjedanja letova, manja je vjerovatnoća da ćete kasniti. Naravno, direktne linije mogu da budu skuplje, ali u ovom slučaju, uz svu neizvjesnost s putovanjem, malo više novca će vam doći kao osiguranje od neočekivanih kašnjenja ili otkazivanja.

Razmislite o kupovini putnog osiguranja - Kreditna kartica vam vjerovatno nudi određenu zaštitu za otkazane letove, tako da bi bilo dobro da platite avionske karte karticom. A ako imate troškove putovanja koje ne želite da platite u slučaju otkazivanja ili odlaganje leta, uzmite dodatno putno osiguranje koje će pokriti te troškove. Osiguranje se može uvelike razlikovati u odnosu na ono što zapravo pokriva, stoga dva puta provjerite što sve može da pokrije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije