Putovanje

Stakleni vidikovac – nova atrakcija na mostarskoj Fortici

Stakleni vidikovac – nova atrakcija na mostarskoj Fortici
Foto: Screenshot / Youtube | Stakleni vidikovac – nova atrakcija na mostarskoj Fortici

Mostar je postao bogatiji za još jedno okupljalište ne samo građana Mostara, već BiH i regije. Turističko-adrenalinska ponuda na brdu Fortica iznad grada koja se iz godine u godinu proširuje postala je prava atrakcija, ali i idealno mjesto za odmor i relaksaciju.

Stakleni vidikovac na brdu Fortica postalo je jedno je od najprivlačnijih mjesta u Hercegovini. Poslije najdužeg zip-lajna u zemlji, staklena staza postala je nova atrakcija na Fortici koja privlači veliki broj posjetilaca. Grupa turista koju je ekipa televizije "N1" zatekla stigla je iz Mađarske.

"Nekima je prvi put da su ovdje, a neki od naših prijatelja su već dolazili dva ili tri puta. Mostar je veoma poznat grad. Mađari su učestvovali u obnovi Starog mosta i željeli smo doći. Ovo mjesto je jako lijepo i poslije Kovida zaista uživamo", kazala je turistkinja iz Mađarske.

"U hotelu su nam potvrdili da je ovdje prelijep pogled na grad i da bismo ovo trebali vidjeti, zato smo došli na ovaj vidikovac koji je uistinu fantastičan", rekao je turista iz Mađarske.

Hercegovačka bura u četvrtak je spriječila izletnike da se spuste zip-lajnom, ali malu dozu adrenalina mogli su pronaći i na staklenoj stazi.

"Super je, samo šteta danas vjetra malo ima. Bilo me strah malo na početku ali poslije je bilo u redu", izjavila je Nermina Balić.

Staklena staza izdignuta je 15 metara iznad tla i duga je oko 40 metara. Upravo zbog visine i staklenog poda mnogo je onih koji se na nju ne usude stati.

Ali mjesta za strah nema, kažu članovi Brdsko-biciklističkog udruženja "Mostar" jer je konstrukcija urađena prema visokim evropskim standardima. Još jedna atrakcija biće ljuljačka koja je trenutno u fazi testiranja kako bi posjetioci željni adrenalina bili sigurni tokom njene upotrebe.

"Mi se trudimo da svake godine nešto novo uvedemo na Forticu i da proširimo ponudu, da uredimo ovaj prostor, da on postane avanturistički, sportski i prirodni park, jer osim avanturističkih stvari ima prirodne ljepote, planina, stijene, šumu, tako da je ideja da Mostar dobije jedno izletište u blizini grada koje će i sportistima i turistima pružiti jednu novu destinaciju gdje mogu da se zadrže", istakao je Đani Rahimić, predsjednik Brdsko-biciklističkog udruženja MTBA Mostar.

Park Fortica od ranije u svojoj ponudi ima i sportsko penjalište, markirane biciklističke i planinarske staze, dječiji adrenalinski park, kao i adrenalinski viseći most na uzvišenju Stolac. Atrakcija je i tridesetmetarski jarbol sa zastavom Bosne i Hercegovine, a tu je i planinski dom sa 12 kreveta za prenoćište, kao i pogled na vjetropark.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije