Putovanje

"Statua jedinstva" u Gudžaratu najveći kip na svijetu

"Statua jedinstva" u Gudžaratu najveći kip na svijetu
Foto: N.N. | "Statua jedinstva" u Gudžaratu najveći kip na svijetu

"Statua jedinstva", ujedno i najveća statua na svijetu, nalazi se u Gudžaratu, na zapadu Indije, a posvećena je čovjeku koji je, zajedno s Mohandasom Gandijem i Džavaharlalom Nehruom, utro put sticanju nezavisnosti Indije od Velike Britanije.

Valabhaj Sardar Patel, poznat i kao Gvozdeni čovjek Indije, bio je prvi ministar unutrašnjih poslova i zamjenik premijera nezavisne Indije, a pripadaju mu zasluge za doprinos ujedinjenju stotine država u koherentan, funkcionalan entitet.

Kip je izgrađen od bronze i čelika, a visok je 182 metra (kao dva Kipa slobode postavljena jedan na drugi, uključujući i baklju). Palac na nozi na ovoj statui viši je od skele koju su radnici postavili prilikom završnog dotjerivanja.

Spomenik je otkrio indijski premijer Narendra Modi, na čiju inicijativu je i izgrađen, s ciljem da se vrati ugled "zaboravljenim" liderima.  "Patel je želio da Indija bude snažna, čvrsta, nježna, oprezna i prilagodljiva zemlja i mi radimo na tome", rekao je Modi prilikom otkrivanja statue.

On je dodao i da će svaki Indijac biti ponosan na činjenicu da se najviša statua na svijetu nalazi upravo u njihovoj zemlji.  "Sardar Patel, koji je povezan sa zemljom, sada će krasiti i nebo", istakao je tada Modi. 

Statua Patela obučenog u tradicionalnu nošnju, sa šalom preko ramena, sačinjena je od 210.000 kubnih metara cementa, 25.000 tona čelika i 1.700 tona bronze, a koštala je 400 miliona dolara i nalazi se iznad brane "Sardar Sarovar" kod grada Vadodara. Osmislio ju je renomirani indijski kipar Ram Sutar.

BROJKE

210.000 kubnih metara cementa

25.000 tona čelika

1.700 tona bronze

182 metra visina

400 miliona dolara koštala

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije