Putovanje

Tadž Mahal ponovo otvoren za javnost

Tadž Mahal ponovo otvoren za javnost
Foto: Ilustracija | Tadž Mahal ponovo otvoren za javnost

NJU DELHI - Mauzolej Tadž Mahal, najveća turistička atrakcija u Indiji, otvoren je danas ponovo za javnost, u trenutku kada ta zemlja, koja se još uvijek oporavlja od katastrofalnog drugog talasa pandemije, žuri da ukine ograničenja u pokušaju da revitalizuje svoju ekonomiju.

Spomenik iz 17. vijeka, koji je u gradu Agri, na sjeveru Indije, sagradio mogulski car Šah Džehan kao veličanstvenu grobnicu svojoj ženi Mumtaz Mahal, zatvoren je početkom aprila, jer je Indija uvela stroge mjere lokdauna, u nastojanju da spriječi nagli porast zaraze kovidom-19, koji i dalje svakodnevno ubija hiljade ljudi, prenosi agencija Rojters.

Samo 650 turista moći će da uđe u prostorije Tadž Mahala u bilo kom trenutku, rekao je Prabu Sing, magistrat okruga Agra.

Spomenik od bijelog mermera obično privuče sedam do miliona posjetilaca godišnje, ili u prosjeku preko 20.000 ljudi dnevno.

Indijska država Utar Pradeš, u kojoj se nalazi Agra, prijavila je 270 novih infekcija u posljednja 24 časa, i 56 smrtnih slučajeva.

Gledano po ukupnom broju slučajeva kovida-19, ova država spada u najteže pogođene kovidom u Indiji.

Indijsko ministarstvo zdravlja je saopštilo danas da je u posljednja 24 sata registrovano 62.224 novih slučajeva zaraze, što je nešto više nego prethodnog dana, ali i dalje znatno ispod majskog vrhunca od preko 400.000 dnevnih infekcija.

Ukupan broj slučajeva kovida-19 u Indiji sada iznosi 29,63 miliona, dok je ukupan broj smrtnih slučajeva 379.573, pokazuju podaci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije