Putovanje

Pratite nas na Google news

Televizijski toranj do čijeg vrha pužu bebe

Televizijski toranj do čijeg vrha pužu bebe
Foto: N.N. | Televizijski toranj do čijeg vrha pužu bebe
N.N.

Televizijski toranj Žižkov u istoimenoj četvrti u Pragu građen je od 1985. do 1992. godine, a izvor je brojnih neslaganja. Dok ga jedni smatraju izvrsnim primjerom moderne arhitekture, drugi ga nazivaju ruglom češkog glavnog grada.

Popularna internet stranica Virtual Tourist proglasila je televizijski toranj Žižkov 2009. godine drugom najružnijom građevinom na svijetu, odmah iza Morris A. Mechanic Theatre u Baltimoreu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Televizijski toranj izdiže se na 216 metara, a smatra se najvišom građevinom u Pragu. Projektovali su je arhitekt Vaclav Aulicki te inženjeri Jiri Kozaik i Aleks Bem.

Toranj obuhvata i devet kapsula koje su nekoć služile za odlaganje telekomunikacijske opreme. Nakon renovacija one su pretvorene u opservatorij s promatračkim sobama, kafićem, restoranom te hotelom sa samo jednom sobom.

Ako vam hotel s jednom sobom u televizijskom tornju nije dovoljno čudna pojava, ovo neobično mjesto dodatno je popularizovao praški umjetnik David Černi. On je napravio deset skulptura beba - Miminka koje pužu prema vrhu, a koje su 2000. postavljene na vanjsku stranu tornja.

Iako skulpture izgledaju majušno u odnosnu na monumentalni toranj, svaka je beba duga čak 3,5 metara, a teži više od 200 kilograma. Umjesto lica bebe imaju bar-kod, što je svojevrsna kritika modernog konzumerističkog društva u kojem živimo.

Umjetnička instalacija na Žižkovom tornju trebala je biti tek privremeno rješenje, no s obzirom na to da se svidjela lokalnom stanovništvu, ali i turistima, postala je njegov sastavni dio.

Prošle godine napravljeni su duplikati beba koje su ponovo stavljene na toranj, dok su originali vraćeni autoru.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije