Putovanje

Turistima u Grčkoj prijeti opasnost, rekordi oboreni već u prvom dijelu sezone

Turistima u Grčkoj prijeti opasnost, rekordi oboreni već u prvom dijelu sezone
Foto: Pexels/Ilustracija | Turistima u Grčkoj prijeti opasnost, rekordi oboreni već u prvom dijelu sezone

Dok živa u termometru vrtoglavo raste širom Mediterana, što nije neobično s obzirom na činjenicu da nam se sezona približava, zdravstveni radnici upozoravaju sve turiste.

Najveći problem jeste činjenica da strani turisti često nisu svjesni rizika koje određeni nivo fizičkog napora predstavlja na užarenim vrućinama, prenosi britanski The Guardian.

Mediteran je već godinama poprište klimatskih katastrofa, posebno tokom ljetnih mjeseci, kada temperatura može dostići i preko 48 stepeni Celzijusa.

Upravo zato, spasilačke službe u većini mediteranskih zemalja koje ljeti dočekuju brojne strane turiste, pokrenule su akcije za bolje održavanje i označavanje, kako planinarskih, tako i biciklističkih i pješačkih staza.

Samo u Grčkoj, prošle nedjelje su pokrenute tri akcije spasavanja turista koji su nestali tokom planinarenja na udaljenim ostrvima.

Među žrtvama je bio i popularni britanski televizijski voditelj Majkl Mozli, čije je beživotno tijelo pronađeno na ostrvu Simi.

Podsjetimo, Mozli je krenuo u šetnju po najvećoj vrućini, što se pokazalo kobnim nakon što je skrenuo i završio na pogrešnoj stazi, koja ga je dodatno odvela na "neverovatan uspon" kroz "kamenita brda", kako se ispostavilo tokom istrage.

Sve raspoložive spasilačke snage su tražile preminulog Britanca punih pet dana. Obdukcijom je utvrđeno da je Mozlija usmrtila kobna vrućina.

Nacionalna meteorološka služba u Grčkoj EMY tvrdi da su se ove godine rekordi oborili već u prvom dijelu sezone.

Zbog toplotnog udara, zatvorene su i škole širom zemlje, a Ministarstvo kulture bilo je primorano zatvoriti čak i Akropolj te druge arheološke lokalitete, prenosi B92.

Volonteri Crvenog krsta po Atini dijele besplatne flaše vode, a gradska opština je postavila rashladne stanice.

U petak ujutro, na Kritu je izmjereno čak 44,5 stepeni Celzijusa. Šef spasilačkog tima na ostrvu Samos Dimitris Katatzis tvrdi da su misije potrage za nestalima često otežane jer turisti, nesvjesni rizika, često "skreću s puta" kako bi videli znamenitosti, te se tada izgube.

"Juče smo vidjeli nekoliko turista kako bez ikakvog pokrivala na glavi hodaju stazom dok je živa u termometru pokazivala 41 stepen. To jednostavno prkosi zdravom razumu i logici", upozorava on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije