Putovanje

Turski Maldivi - ljekovito jezero čije tajne proučava i NASA

Turski Maldivi - ljekovito jezero čije tajne proučava i NASA
Foto: Pixabay | Turski Maldivi - ljekovito jezero čije tajne proučava i NASA

Salda je idealno utočište za one koji žele pobjeći od vrućeg ljeta, a pritom i iskusiti dobrobiti ljekovitog blata i uživati u nestvarno lijepom krajoliku.

Na zemlji nema puno mjesta na kojima možemo vidjeti najstarije "žive fosile", poznate kao stromatoliti, koji pružaju uvide u evolucijsku istoriju planete. Zanimljivi oblici čije ime potiče od riječi za podlogu i stijenu jedni su od prvih fizičkih dokaza o postojanju života. Stromatoliti daju naznake kako je Zemlja mogla izgledati milijarde godina prije, kada su ti fosili i nastali.

Živi fosili mogu narasti do visine od metra, ali jako polako: rastu oko 0,3 mm godišnje. Najstariji stromatoliti na svijetu nalaze se u zapadnoj Australiji i imaju oko 3,5 milijarde godina, ali ti zanimljivi oblici mogu se vidjeti i puno bliže – na ostrvu Pagu ili pak na "turskim Maldivima", na jezeru Salda. Stromatoliti se uglavnom mogu vidjeti uz jezera visokog saliniteta, ali u Turskoj se nalazi najveće nalazište slatkovodnih živih fosila.

Turski i američki naučnici koji su istraživali obale jezera Salda otkrili su sedimente koji su formirani pomoću mikroba, a stručnjaci NASA žele provjeriti nalaze li se i na Marsu te otkriti vjerovatnosti postojanja života na drugim planetama.

O tome kako su tokom pripreme za lansiranje Perseverancea na Mars NASA naučnici otkrili kako naslage kamena i minerala koje su proučavali na obalama jezera Salda podsjećaju na ono što Perseverance može pronaći na Marsu, piše i Zimo.

Iako se naziva turskim Maldivima, na lijepom, vulkanskom jezeru ne treba očekivati visoke temperature. Salda se nalazi na visini od 1.160 metara pa je idealno utočište za one koji žele pobjeći od vrućeg ljeta, a pritom i iskusiti dobrobiti ljekovitog blata koje se preporučuje onima s dermatološkim tegobama i bolestima - ili tek diviti krajoliku koje kao da je s neke druge planete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije