Putovanje

U ovaj hotel na Jadranu idu samo najbogatiji

U ovaj hotel na Jadranu idu samo najbogatiji
Foto: N.N. | U ovaj hotel na Jadranu idu samo najbogatiji

Nezaboravno iskustvo noćenja u ovom hotelu si tek rijetki mogu priuštiti

Na nekoliko načina možete doći do Palazzo Venart hotela u Veneciji, u blizini zaliva. Možete tamo stići uz vodeni taksi, što je malo skuplja varijanta na koju ćete potrošiti 200 dolara ili više, no pred ulaz hotela koji zadivljuje svojom otmjenošću, stići ćete kako i priliči. Sa stilom.

A možete i pričekati vodeni autobus na koji ćete potrošiti oko 15 evra.

Iako Palazzo Venart nije najskuplji hotel u Veneciji, noćenje u jednoj od najskromnijih soba u hotelu stoji oko 700 dolara, a uz ovih 200 za prijevoz, svota već postaje jako, jako velika. 

Ružičaste zavjese, namještaj u baroknom stilu, zlato posvuda, ovaj je hotel u uspio spojiti prošlost i sadašnjost i osigurati prozračan i ugodan izgled. Hotelom upravlja talijanski podružnica LDC Hotels&Resorts, a u svojoj je karijeri ovaj hotel bio je mjesto kojeg su posjećivali mnogi osebujni individualci, među njima i "slavni ratni gospodar kondotijer Pandolfo Malatesta, koji je u hotelu pronašao utočište nakon ekskomunikacije i nakon što je osuđen da bude spaljen zbog svoje nekontrolirane pohlepe za novcem i slavom". 

Hotel je doživio detaljnu rekonstrukciji i obnovu pod pomnom paskom talijanskog ministarstva kulturnog naslijeđa, čiji je predstavnik svake sedmice provjeravao da restauracija staklenog svoda, renesansnih ferski, stepeništa i portala bude izvedena na precizan i istorijski ispravan način. 

Rezultiralo je to impresivnom autentičnošću koja vas može dovesti do toga da zaboravite na proslavljeni grad koji se nalazi ispod palačinih vrata. Neki će pomisliti kako je ovaj tihi kutak susjedstva Santa Croce, jednog od šest istorijskih sestiera u Veneciji, možda i predaleko od 'prave akcije'. Gotovo iza ugla hotela nalazi se bogato ukrašena crkva San Stae.

U ovom hotelu možete zaboraviti na kartice za otključavanje vrata, s obzirom da će vas dočekati teški gotovo starinski ključevi. Ulazna vrata skrivaju predivnu sobu sa visokim prozorima, baršunastim zidovima, dijelom za sjedenje i velikim kraljevskim krevetom. U uglu je šareni barokni sto. Goste dočekuje poruka napisana rukom, i košara prepuna voća. Popločana kupaona je prostrana, sa velikom kadom i grijanim držačem za ručnike, i mekanim i udobnim ručnicima i ogrtačem.

Hotel obiluje vrtovima i drvećima, od čempresa, palmi, magnolije, Ugodno smješteni u dvorištu sa knjigom i čašom vina u ruci, imati ćete prekrasan pogled na vijekovne skulpture i na Canal Grande, najveći kanal u Veneciji.

Između dvorišta i terase predvorje je prepuno cvijeća i murano stakla. Mermerno stepenište vodi do prostora za boravak s pozlaćenim policama, i klavira u kutu. U bilo kojem trenutku, sama pomisao na osvježenje, lako će dozvati nekog od članova osoblja, piše New York Times. 

Potraga za dobrom hranom i vrhunskim delicijama neće vam biti mučan posao, jer je jedan od venecijanskih ponajboljih restorana Il Glam Ristorante & Bar, u sklopu hotela. U tom je restoranu s pogledom na dvorište, ručak nezaboravno iskustvo koje vam priprema kuvar Enrico Bartolini, ponosni sakupljač Michelin zvjezdica. Klasičan obrok stoji oko 90 evra, a doručak se za toplog vremena poslužuje u dvorištu. 

Iako u hotelu neće uživati u nekim moderni načinima opuštanja, poput spa tretmana i bara za tulumarenje, ako želite uživati u predivnom okruženju i ukusnoj hrani, Venart vas neće razočarati. (express.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije