Putovanje

U ovom gradu oscilacije temperature idu i do 100 stepeni

U ovom gradu oscilacije temperature idu i do 100 stepeni
Foto: Erdenebayar/Pixabay | U ovom gradu oscilacije temperature i do 100 stepeni

Nekada nazivana i Spoljna Mongolija, kako bi se razlikovala od Unutrašnje Mongolije, koja teritorijalno pripada Kini i karakteriše se kao autonomna oblast, ova istočnoazijska država nosi naziv Narodna Republika Mongolija.

Iako se po ukupnoj površini teritorije koju zauzima nalazi na visokom 18. mjestu, Mongolija se svrstava u red najslabije naseljenih država u cijelom svijetu.

Veći dio teritorije ove istočnoazijske zemlje je neplodan, budući da značajan dio površine Mongolije prekriva pustinja Gobi, ali i planinski masivi i travnate stepe.

Nešto manje od polovine ukupnog broja stanovnika cijele zemlje živi u Ulan Batoru, prijestolnici Mongolije, jednom od četiri najhladnija glavna grada na cijelom svijetu.

Značajne temperaturne oscilacije

Kada se uzme u obzir pozicija koju teritorija zemlje zauizima, jasno je da je u pitanju teritorija na kojoj preovlađuje "izraženo kontinentalna klima". Upravo zbog toga se na području Mongolije mogu uočiti značajne oscilacije u temperaturi vazduha.

Oko 25 stepeni ispod nule je prosječna temperatura vazduha u zimskom periodu, dok je prosječna temperatura ljeti u toku dana oko 25 stepeni.

Budući da se u Mongoliji nalazi i visoravan Mongol Šan, to je zemlja poznata po ektremno kontinentalnoj i suvoj klimi. 

Sve to i te kako ima uticaja i na izražene temepraturne oscilacije koje se značajno osjećaju i u toku dana, dok za čak 100 stepeni Celzijusove skale mogu biti oscilacije u temperaturi u toku zime, odnosno ljeta. 

Upravo zato se u ovoj zemlji mogu naći i predijeli, koji su uvijek zaleđeni, odnosno sa kojih se led nikada ne otopi, ako izuzmemo svega nekoliko centimentara na vrhu.

Šta vidjeti u Mongoliji?

U vrijeme kada je postojalo Mongolsko carstvo, Karakorum je bio prijestonica. Na lokalitetu na kome se nalazio Har Horin, kako je lokalni naziv ovog grada, danas se mogu vidjeti ruševine, koje svjedoče o dugoj istoriji zemlje.

Ono što posebno oduševljava posjetioce jeste manastir Erdene Zuu, koji je, kako navodi "Turopia", jedan od najranije sagrađenih budističkih svetinja u cijeloj Mongoliji. Zapravo se u sklopu te svetinje nalaze tri hrama, koja su sagrađena u drugoj polovini 16. vijeka i to na mjestu na kome se ranije nalazio tada već razrušen grad.

Veliko bijelo jezero, kako se slobodno prevodi njegov naziv, poznato je po predjelima gotovo netaknute prirode koji ga okružuju. Posjetiocima su na raspolaganju i pješačke ture oko jezera, ali i mogućnost jahanja, prenosi B92.

Na oko 50 kilometara udaljenosti od Ulan Batora, glavnog grada Mongolije, nalazi se i velelepna statua Džingis kana. Povodom obilježavanja osam stotina godina od osnivanja Mongolskog carstva podignuta je 2008. godine statua visoka oko 40 metara posvećena ovoj velikom ratniku.

Posjeta Nacionalnim parkovima Altai Tavan Bogd i Hustai još su neke od aktivnosti koje su na raspolaganju turistima koji odluče da posjete ovu istočnoazijsku zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije