Putovanje

Uklonjen popularni natpis "I Amsterdam"

Uklonjen popularni natpis "I Amsterdam"
Foto: Ilustracija | Uklonjen popularni natpis "I Amsterdam"
N.N.

Slogan "I Amsterdam", koji je prije 14 godina postavljen na Museumplein, amsterdamski trg ispred Rijksmuseuma, u međuvremenu je postao meka za hiljade turista, koji svake godine posjete Amsterdam, a sad su njegova slova utovarena na kamion i odvezena.

Iza inicijative za uklanjanje stoji Femke Rosma, gradska vijećnica iz redova GroenLinksa, socijaldemokratske stranke sa desetak odsto glasova na nacionalnom nivou.

"Natpis 'I Amsterdam' poručuje da smo svi individualci u gradu, a mi želimo iskazati nešto drugo, različitost, toleranciju i solidarnost", objasnila je Rosma.

U svojoj namjeri da se ukloni natpis Rosma nije bila usamljena. Zamjenik amsterdamske gradonačelnice zadužen za financije Udo Kock, inače član socijalnoliberalne stranke D66, rekao je kako već neko vrijeme misli da natpis treba ukloniti.

"Drago mi je da smo sklonili slogan s Museumpleina, jer postao je simbol masovnog turizma i svih negativnosti koje to nosi", naglasio je Kock.

Međutim, nisu svi bili zadovoljni odlukom amsterdamskih gradskih vlasti i mnogi su na društvenim mrežama izrazili svoje neslaganje.

Među onima koji žele vratiti natpis je i Frits Hufnagel, bivši amsterdamski gradski vijećnik, jedan od inicijatora njegovog postavljanja 2004. godine, koji tvrdi da je slogan predstavljao upravo suprotno od onoga što kritičari misle.

"GroenLinks uopšte ne razumije o čemu se ovdje radi. I ja sam dio Amsterdama, bilo kao stanovnik, kao neko ko putuje do radnog mjesta ili kao posjetilac. Svi mi zajedno činimo Amsterdam, svi mi želimo pripadati Amsterdamu. To nas spaja kao ljude, ujedinjeni smo oko tog slogana", objašnjava Hufnagel.

Je li ovo ishitrena odluka? Je li natpis trebalo ukloniti? Promoviše li se njime pogrešna poruka? Debata je započela i još traje, no natpis je i dalje u skladištu.

Burne reakcije građana

"Natpis je bio simbol osobnosti i pripadnosti. Čestitam na ser****** političkoj korektnosti! Mislio sam da su Holanđani drugačiji."

"Kad svoju dušu spremiš u skladište, teško je oteti se utisku da si izgubio svoju slobodu, zar ne?"

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije