Putovanje

Usijani telefoni za ljetovanja ulijevaju nadu

Usijani telefoni za ljetovanja ulijevaju nadu
Foto: N.N. | Usijani telefoni za ljetovanja ulijevaju nadu

BANJALUKA, SARAJEVO - Zaposleni u turističkim agencijama u BiH nadaju se boljoj poslovnoj godini nego lani, koja je zbog pandemije bila katastrofalna, a nadu polažu u predstojeća ljetovanja i kažu da već vlada veliko interesovanje bh. građana za ljetne aranžmane i odlazak na more.

Iz turističke agencije "Kontiki Travel" Banjaluka kazali su da bi uskoro trebalo da krenu s putovanjima u Tursku sa direktnim čarter letovima iz Banjaluke.

"Ovo je putovanje za koje se putnici najviše interesuju zato što je jednostavno, povoljno i sigurno", kazao je Vedran Jokić iz agencije "Kontiki Travel".

Dodao je da osim u Tursku, u ponudi imaju i putovanja na mnoge druge destinacije.

"Ali realizacija putovanja zavisi od protokola zemalja, odnosno može se putovati u one države koje su 'otključane'", kazao je Jokić.

Naveo je da je za putovanje u Tursku, za koju već vlada veliko interesovanje, prilikom ulaska sada potreban negativan PCR test.

"Strani partneri nas uvjeravaju da, ukoliko se poboljša epidemiološka situacija, neće u nekom narednom periodu ni trebati testovi", ističe Jokić.

Prema njegovim riječima, nijedna destinacija sa kojom trenutno rade nema uslov da turista treba da bude vakcinisan da bi mogao putovati.

"Veliki broj zainteresovanih građana uliva nam optimizam da će se ove godine više putovati i da će situacija u našem sektoru biti mnogo bolja nego lani", naveo je Jokić.

Da ove godine uprkos pandemiji virusa korona, koja traje, vlada veliko interesovanje za ljetovanja smatra i Bojana Vuković, rukovodilac Poslovnice turističke agencije "Vuković" u Prijedoru, koja kaže da se nadaju mnogo boljoj godini nego što je bila prethodna.

"U ponudi imamo ljetovanja u Turskoj i prodaja ide baš dobro, a pored toga imamo i ponudu za ljetovanje u Budvi, kao i u Neumu", kazala je Vukovićeva.

Dodala je da, što se tiče ljetovanja u Hrvatskoj, u ponudi imaju Makarsku.

"Iako prošle godine nismo imali ljetovanje na Hrvatskom primorju, ove godine smo postigli dogovor sa hotelijerima u vezi sa plaćanjem PCR testova ukoliko budu potrebni", ističe Vukovićeva.

Dodala je da će opet sve zavisiti od mjera koje budu donosili štabovi za vanredne situacije.

"Nadamo se da će ljetna sezona biti moguća, odnosno da će prelazak granice biti moguć sa serološkim testovima i testovima na antitijela", rekla je Vukovićeva.

Ističe da je Grčka već objavila da građani Srbije sa potvrdom o vakcinisanju mogu preći granici te se nada da će takva odluka biti donesena i za građane BiH.

Da su se građani uželjeli putovanja i da već vlada veliko interesovanje za ljetovanja potvrdili su i iz turističke agencije "Relax Tours" iz Sarajeva.

"Već imamo ponudu za Hrvatsku i Neum što se tiče Jadrana. Za ljetovanja imamo ponude za Hurgadu - Egipat, Tursku i Dubai", kazali su iz ove sarajevske agencije.

Rekli su da je prošle godine bila mala zainteresovanost za ljetovanja, a građani su više bili u strahu.

"Lani se nisu tako lako odlučivali na putovanja, ali već godinu dana živimo sa virusom korona pa su se ljudi uželjeli. To se vidi i po pozivima našoj agenciji", ističu iz "Relax Toursa".

Iz turističke agencije "Transturist" iz Tuzle kazali su da imaju veliki dijapazon ponuda za ljetovanja, ali da najveće interesovanje građana vlada za Tursku i Albaniju.

"Destinacija broj jedan nam je Turska, gdje imamo uvjerenje da bi od 1. maja trebalo da ukinu obavezan PCR test", kazali su iz ove tuzlanske agencije.

Jedan Banjalučanin, koji je preležao koronu, kao i njegova supruga, naveo je da razmišljaju da ljetuju u Turskoj ili Grčkoj.

"Još nismo rezervisali aranžman, ali ćemo to uraditi u narednom periodu. Zaželjeli smo se mora i putovanja, planiramo da idemo, naravno poštujući sve propisane epidemiološke mjere", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije