Putovanje

Valensija način života i fabrika emocija

Valensija način života i fabrika emocija
Foto: Wikimedia Commons | Valensija način života i fabrika emocija

Šetnja kroz srce istorijskog centra Valensije, vodi vas pored nekih od najspektakularnijih zgrada u gradu.

Kao što su: La Lonja de la Seda, zatim srednjovekovna pijaca svile gotičke arhitekture koja je na Uneskovoj listi svetske baštine, modernistička pijaca Kolon, sada prepunu prodavnica fine hrane i šik kafića i ultra-moderni futuristički Grad umjetnosti i nauke.

Tri stotine sunčanih dana godišnje sa prosjekom od 18 stepeni Celzijusa, uspješna gastro scena i ogromne zelene površine, koje su pomogle gradu da obezbjedi titulu Zelene prijestonice Evrope 2024. godine, samo su neki od razloga, kako prenosi Euronews, zašto bi trebalo da posjetite Valensiju.

Međutim, uprkos svemu što grad može da ponudi, ono što najviše oduševljava posjetioce je tipičan Valensijanski duh, sa njihovom opuštenom mediteranskom atmosferom koja meša staro sa novim.

"Valensija je način života, to je fabrika emocija", tvrdi Frančesk Kolomer, sekretar za turizam regiona Valensije.

"Takođe živimo u zlatnom dobu valensijske gastronomije", podseća on.

Jedinstvena paelja

U regionu Valensije postoji više od 200 jela od riže, tako da morate probati bar jedno. Ali Kolomer preporučuje posetiocima da ne propuste ono što je vjerovatno najpoznatije jelo u cijeloj Španiji - paelju. Ovo jelo je upravo nastalo u Valensiji u 19. vijeku.

Zeleno, jer volim zeleno

Valensija će 2024. godine dobiti titulu Zelene prijestonice Evrope, a nagrada je priznanje za napore grada da ostvari svoje zelene ciljeve, ali i za buduće projekte na unapređenju i proširenju zelenih površina ovog područja.

Broj zelenih površina koje možete istražiti u gradu je ogroman: Valensija ima više od dva miliona kvadratnih metara vrtova. Obavezno posjetite zelena pluća grada, baštu Turija, botaničku baštu i Viveros.

Krenite na plaže

Bilo da je ljeto ili zima, pješčane plaže Valensije morate vidjeti bilo da ste u poseti gradu ili njegovoj okolini.

"Postoji preko 500 kilometara obale, bogate pejzažima i nasljeđem", kaže Kolomer. Ako boravite u gradu, najbolje plaže do kojih možete doći iz centra su La Patacona, La Malvarosa i Pinedo. La Patacona je urbana plaža koja je produžetak La Malvarose, veoma popularne plaže sjeverno od luke Valensija. Obje plaže maksimalno iskorištavaju kilometre bijelog pijeska - i nude beskrajan niz barova i klubova duž šetališta.

Pinedo je plaža sa Plavom zastavom - priznanje za svoju čistoću i dobre usluge koje se tamo pružaju, na manje od 15 minuta vožnje od centra grada Valensije. Obično je tiho, što omogućava posjetiocima duge šetnje i uživanje u ljepoti pejzaža.

Ako se odlučite da odete u Valensiju, vjerujemo da će vam ovi savjeti biti od koristi, u svakom slučaju naša topla preporuka je da to učinite.

(b92)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije