Putovanje

Velelepna palata u Madridu otvara se za javnost

Velelepna palata u Madridu otvara se za javnost
Foto: Ilustracija | Velelepna palata u Madridu otvara se za javnost

Jedan od skrivenih dragulja Madrida, dostupan do sada samo privatnim gostima ili ljubiteljima umjetnosti koji su bili spremni da budu skoro tri godine na listi čekanja - neoklasicistička Palata Lirija otvoriće svoja vrata za javnost 19. septembra.

Dom 19. vojvode od Albe, koji je nosio najvišu titulu španskog plemstva, Grande, jedna od najstarijih i najbogatijih aristokratskih kuća, može pohvaliti slikama Franciska Goje, Dijega Velaskeza i Petera Paula Rubensa i jedinstvenom bibliotekom s pismima koju su napisali Kristofer Kolumbo i prvim izdanjem Don Kihota, prenosi Rojters.

"Osjetite težinu istorije onog trenutka kada uđete u ovu kuću", izjavio je za Rojters Alvaro Romero Sančes-Arjona, šef odjeljenja za kulturu pri Fondaciji Kaza de Alba.

Zgrada iz 18. vijeka treća je palata koju je porodica Alba otvorila za posjetioce od 2016. godine u nastojanju da očuvaju naslijeđe porodice, koja je zabranjeno prodavati zbog njegovog istorijskog značaja za Španiju.

Kuća Alba datira iz 1400-ih, a bogatstvo se procjenjuje na između 600 miliona i 3,5 milijardi evra.

U Palati Lirija, u kojoj je poslednja carica Francuske i supruga Napoleona III, Marija Eugenija de Montiho, umrla u egzilu 1920, grupe od 20 posjetilaca moći će da idu u obilazak prizemlja i prvog sprata na svakih 30 minuta uz naknadu od 14 evra.

Vojvoda Karlos Fic-Džejms Stjuart i njegova porodica nastaviće da žive na drugom spratu palate, koja je obnovljena nakon teških oštećenja koje je pretrpjela u bombardovanju tokom Španskog građanskog rata koji je trajao od 1936. do 1939. godine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije