Putovanje

Veliki vodič za Advent kroz cijelu Hrvatsku

Veliki vodič za Advent kroz cijelu Hrvatsku
Foto: Youtube / Printscreen | Veliki vodič za Advent kroz cijelu Hrvatsku

Praznično vrijeme je pred vratima, a Advent je period koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. U posljednjih nekoliko godina adventska ponuda po Hrvatskoj se rascvjetala pa je svake nove božićne sezone sve ljepše i svečanije te je ponuda sve bogatija. Od mališana, za koje je ovo vrijeme čarobno, preko odraslih pa do kućnih ljubimaca, svako može pronaći nešto za sebe. Centar praznične ponude već neko vrijeme nije samo u Zagrebu, tako da je idealan trenutak da ove godine istražite šta vas očekuje u ostalim hrvatskim gradovima. Prostrana klizališta na otvorenom, kilometri lampica, ukusni slatko slani zalogaji uz božićne melodije i poznate pjevače samo su dio ponude. Zato se spremite za putovanje kroz najljepše ovogodišnje Advente.

Zagreb

Zagreb ove godine "adventuje" na čak 15 lokacija, a svaka od njih nudi atrakcije koje će upotpuniti praznični duh i toplinom ispuniti srca svih građana i posjetilaca. Svečano otvorenje je 2. decembra, a neizostavne lokacije su Ledeni park, Ledena bajka, Fuliranje i Zrinjevac, koji nude mnoštvo atraktivnih sadržaja. To su vožnja kočijom, bogati muzički program, radionice kao i Advent u zoološkom vrtu, gdje će mališani moći istražiti svijet životinja kroz ukrašene šetnice.

Varaždin

Čarobni grad Djeda Mraza na gotovo 400 kvadratnih metara veliki je ponos Varaždina, čiji je Advent ove godine na čak osam čarobnih lokacija. Uz Djedicu tamo će biti i Baka Mraz s mirisnim toplim kolačima, veseli i kreativni vilenjaci, kao i neponovljivi Grinč, koji će biti u veselom, prazničnom raspoloženju. Panoramski točak posjetioce će provozati u Gajevoj ulici uz prekrasan program Adventa na Stančićevom trgu. Nastupaće mnoštvo izvođača, među kojima su Neki to vole vruće i grupa Pavel. Oni željni klizanja, svoje će vještine moći pokazati na 40 metara ledenog tobogana. 

Rijeka

Riječki Advent budi se u subotu, 2. decembra, na Korzu, gdje će program početi u 17.30 sati, uz nastup Prvih riječkih mažoretkinja i Eni Jurišić. Osim Korza i slasnih iznenađenja na Trgu Riječke rezolucije, posjetioce čeka i čarobni Advent na Gradini, koji će svečanim paljenjem čak 12 kilometara lampica početi 3. decembra u 18 sati. Čak 500 elemenata tvore jedinstvene ručno rađene jaslice među stogodišnjim zidinama Gradine, a ove godine je na Gradini novitet violina visoka šest metara, upotpunosti ukrašena lampicama. Kuća Djeda Mraza za mališane na Trsatskoj gradini ove će godine preseliti u Mir junaka. 

Šibenik

Šibenska Adventura GREENtanje u Parku ove se godine smjestila na tri etaže đardina, na Poljani i u Kući umjetnosti Arsen. Šibenik je ponosno predstavio Advent "plastic free i zero waste", u znaku nazdravljanja iz višekratnih čaša. U petak, 1. decembra Advent će otvoriti Matija Cvek & The Funkensteins, a pozornicu će nakon njih zauzeti mnoga poznata lica. Posjetioce Šibenika očekuju Fritulada, razne radionice i, naravno, Adventura - ove godine Arsentura za najmlađe. Kao i prethodnih godina, klizalište "Vitićevo more" biće spremno za ledene akrobacije malih i velikih.

Dubrovnik

Jubilarni 10. Dubrovački zimski festival započeće na Stradunu 2. decembra nastupom Prljavog kazališta, a pozornicu će kroz adventski period zauzeti mnoštvo domaćih zvijezda. Poseban Advent biće posvećen mališanima, koji će moći izraziti svoju kreativnost i zabaviti se na Dječijem zimskom festivalu. Stanica Sjeverni pol u Luži dočekaće posjetioce i ove godine, kao i program Baš Baština u Lazaretima. Popularnim vozić i klizalište smjestili su se u Šarenoj zimi u Uvali.

Split

Centar zbivanja biće kućice i bina na Rivi, na tradicionalnome mjestu okupljanja Splićana tokom cijele godine, a bogat i raznovrstan program pripremljen je i na Prokurativama, Zvončacu i Mertojaku te brojnim mikrolokacijama na užem i širem području grada. ­­Program će biti posvećen naročito najmlađima, a ljubitelji dalmatinske kuhinje nikako ne bi trebali zaobići Peškariju i tradicionalno dijeljenje bakalara na Badnjak. 

Opatija

Advent u Opatiji počinje 1. decembra i traje do 7. januara, a prazničnom će čarolijom zasijati lokacije poput parka sv. Jakova, parka Angiolina, Slatine, Lungomare, Ljetne pozornice i gradske tržnice. Stotine hiljada lampica i predivnih dekoracija tokom Adventa pretvoriće Opatiju u pravu zimsku bajku. Zvuci veselih božićnih pjesama dopiraće sa svih strana, a opojni mirisi kuvanog vina i tople čokolade posjetiocima pružiti posebno iskustvo. 

Ogulin

Advent u Ogulinu i ove će godine uveseljavati male i velike od 1. decembra do 7. januara 2024., a mjesto radnje su poznate gradske lokacije koje pripremaju super koncerte, radionice i dječije predstave. Tako će se u Centru za posjetioce Ivanina kuća bajke odvijati super dječije Adventske radionice, a ogulinski vodiči Sabina Gvozdić vodiće "Bajkovitu rutu vođenja". Tu je i koncert Željka Bebeka na Staru godinu, kao i tradicionalno "Novogodišnje kupanje" na jezeru Sabljaci.

Pula

Advent u Puli otvara se 3. decembra, uz ritam Gustafa od 20.30 sati. Centar muzičkih i zabavnih nastupa već je tradicionalno Portarata, a bogata gastro ponuda će vas čekati i na Giardinima te na klizalištu iza OŠ Centar, kao i u Parku grada Graza. Na toj lokaciji smjestili su se i lunapark, kao i kućica Bake i Djeda Božićnjaka, koja će oduševiti mališane. Na pulskom gatu će djecu posjetiti sv. Nikola 6. decembra 2023. godine.

Osijek

Od 1. decembra pa sve do kraja godine Advent u Osijeku zasjaće u prazničnom svjetlu, a Tvrđa će sadržajno i programski biti podijeljena u tri čarobne lokacije. Na Trgu Jurja Križanića će se smjestiti tradicionalna ponuda adventskih poslastica. Vikend zonu za cjelovečernju zabavu potražite u Franjevačkoj ulici, a kao glavna poveznica ovih dviju lokacija je glavni Trg Sv. Trojstva s pregršt ukrašenih božićnih jelki. 

Vukovar

U nedjelju, 3. decembra će se u sklopu 26. Vukovarskih adventskih svečanosti upaliti prva adventska svijeća u Gradskome muzeju Vukovar i time će započeti Advent u Vukovaru. Praznično ozračje biće prepuno sadržaja - od besplatnog klizališta, adventskih kućica, božićnog sajma, mnoštva koncerata, pa do jaslica i kuće Djeda Mraza. Sve će se odvijati na glavnom vukovarskom trgu. 

Zadar

Advent u Zadru počinje prvi, u petak, 24. novembra, uz koncert Tonija Cetinskog na Trgu Petra Zoranića. Upravo tamo je i centralno mjesto cijelog Adventa, a u prazničnom će ugođaju posjetioci uživati i na Trgu pet bunara, gdje će se smjestiti 25 ugostiteljskih kućica. Uz Cetinskog, nastupiće Opća opasnost, klapa Rišpet, Vatra, Matija Cvek i mnogi drugi. U subotu, 25. novembra, otvara se Dječji Advent, prenose "24Sata". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije