Putovanje

Venecija počinje da naplaćuje ulaz

Venecija počinje da naplaćuje ulaz
Foto: Pixabay | Venecija počinje da naplaćuje ulaz

Venecija će od sljedećeg ljeta početi da naplaćuje ulaznice svim posjetiocima, tačnije taksu u iznosu od 2,5 do 10 evra zavisno od sezone kako bi se ograničio masovni turizam koji guši grad.

Mjera koja je usvojena prošlog vikenda predviđa da će Venecija od jula sljedeće godine moći da počne sa naplaćivanjem boravišne takse, a porez će se ubirati od svih posjetioca, bilo da u gradu provode noć ili ne.

Glavna meta su ponajpre turisti koji dolaze na jedan dan i ne plaćaju boravišnu taksu. Među njima su i turisti sa kruzera, a čak 600 kruzera godišnje pristane u Veneciju. Avio-kompanije i autobuski prevoznici imaće priliku da svoju taksu uračunaju u karte, a po prvim procjenama gradskih vlasti tako bi se moglo prikupiti i do 50 miliona evra godišnje.

“Troškove za čišćenje istorijskog centra grada i za sigurnost godinama su snosili stanovnici Venecije. Hvala svima onima koji će nam ubuduće pomagati da održimo Veneciju čistom i omogućimo stanovnicima ovog grada da udobnije žive“, rekao je gradonačelnik Venecije Luiđi Burnđaro, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije