Putovanje

Pratite nas na Google news

Za rekonstrukciju Kuće spasa na Bjelašnici 638.745 KM

Za rekonstrukciju Kuće spasa na Bjelašnici 638.745 KM
Foto: Fena | Za rekonstrukciju Kuće spasa na Bjelašnici 638.745 KM
Fena

Ugovor o realizaciji projekta rekonstrukcije Kuće spasa na Bjelašnici potpisali su načelnik Trnova Ibro Berilo i direktori kompanije 'Neimari' Ramiz Mulaomerović i Sedžad Mizdrak.

Ukupna vrijednost radova je 638.745,69 KM, a rok za izvođenje 24 mjeseca.

Kako naglašavaju iz Opštine Trnovo, to je još jedan od projekata koji ima za cilj podizanje kvaliteta turističke ponude i promociju turizma na području opštine Trnovo.

"Postojeći objekt Kuće spasa je u ruševnom stanju i temeljita rekonstrukcija je neophodna. Objekt će djelomično zadržati prvenstvenu namjenu. Jedna prostorija će biti uređena i otvorena za građane, vatrogasce, gorsku službu spasavanja…", navode iz Pres-centra za promociju olimpijskih planina.

Planirani su i dodatni sadržaji. U prizemnom objektu bit će restoranski dio s mokrim čvorovima, a potkrovlje je predviđeno za spavanje.

"Položaj, u odnosu na putnu komunikaciju koja povezuje zaleđe Bjelašnice s centrom, iziskuje da se izgradi jedan takav kompleks", navodi se u saopštenju.

Načelnik Berilo podsjeća da je Kuća spasa na putu prema Lukomiru i vrhu Bjelašnice.

"Taj objekt ima svoju historiju, svoje vrijeme i treba da ga obnovimo. Naziv Kuća spasa govori o tome da je, u prošlosti, zaista bila sklonište za prolaznike, planinare i radnike koji su se tu našli na kiši ili u snježnoj mećavi, uz snažne udare vjetra. Posebno je koristila mještanima, koji su tu odmarali pri povratku iz Sarajeva u svoja sela", kazao je Berilo.

Dodaje da će taj objekt omogućiti disperziju turizma prema bjelašničkim selima, a vjeruje da će obnova Kuće spasa posebno obradovati planinare i ljubitelje prirode.

Najčitanije